U OFENZIVI: Turska napala selo u Siriji pod kontrolom Kurda

Tenkovi turske vojske zasuli su granatama selo na sjeveru Sirije koje je pod kontrolom kurdskih snaga, pri čemu je ranjeno četvero sirijskih pobunjeničkih boraca pridruženih kurdskim snagama, priopćile su u ponedjeljak nevladina sirijska udruga i Zaštitne postrojbe kurdskog naroda (YPG).

Današnji napad uslijedio je nakon što je Turska posljednjih dana pokrenula zračne udare na džihadiste Islamske države (IS) u Siriji, ali i na kurdske snage Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveri Iraka koju Ankara smatra “terorističkom” skupinom.

 

 

 

Premijer je ofenzivu na IS opravdao prošlotjednim samoubilačkim napadom sunitskih ekstremista u Surucu na jugu Turske u kojem je poginulo 32 ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

YPG je potvrdio da su turski tenkovi bombardirali njihove položaje, kao i položaje arapskih saveznika, u sirijskom selu Zur Maghar u provinciji Alep.

“Umjesto da se obruše na položaje terorističkog IS-a, turske snage napadaju naše obrambene položaje. Pozivamo turske čelnike da prestanu s tom agresijom i da se pridržavaju međunarodnih naputaka. Poručujemo turskoj vojsci da prestanu gađati položaje naših boraca”, ističe YPG u priopćenju.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je ocijenio da bi udari na IS i PKK mogli “promijeniti ravnotežu” u Siriji i Iraku, ističući da Turska ne razmišlja o slanju kopnenih postrojbi.

“Nećemo slati kopnene postrojbe na sirijski teritorij (…) ali ne želimo IS na turskoj granici”, kazao je Davutoglu. Za operacije protiv PKK-a je kazao da su pokrenute kako bi se u Turskoj “ponovo uspostavio red”.

Premijer je ofenzivu na IS opravdao prošlotjednim samoubilačkim napadom sunitskih ekstremista u Surucu na jugu Turske u kojem je poginulo 32 ljudi.

“Želimo znati da će IS skupo platiti ubojstvo 32 ljudi, kako nikada više ne bi poduzeo jedan takav napad”, zaključio je Davutoglu.

Komentiraj