U obveznim mirovinskim fondovima 112 milijardi kuna

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavila je rezultate rada obveznih mirovinskih fondova za 2019. Obvezni mirovinski fondovi su u proteklih 18 godina uvećali štednju građana za oko 42 milijarde kuna, ona sada iznosi 112 milijardi kuna.

Fondovi kategorije B, “drugi stup”, koji su umjerenijih profila rizičnosti i u kojima štedi najveći broj od više od 2 milijuna građana, njih 95 %, ostvarili su prosječni godišnji prinos od 9,04%.

U 2020. godini obvezni mirovinski fondovi vide daljnje prilike za ulaganje u infrastrukturne projekte te moguće privatizacije i dokapitalizacije, kao i ulaganje u perspektivne privatne kompanije.

“Zainteresirani smo za ulaganje u infrastrukturne projekte na području energetike i prometa, posebno uvažavajući visoke ekološke standarde, to može biti HEP, ali i ulaganja u konkretne projekte kao što su vjetroelektrane i reverzibilne hidrocentrale .  Što se prometa tiče zainteresirani smo u ulaganje u zračne luke, rekao je za Nacional.hr  Damir Grbavac, predsjednik uprave Reiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. 

Do sada je u mirovinu otišlo oko 1.500 korisnika drugog mirovinskog stupa, konkretno njih 1.521. O konkretnim brojkama za Nacional.hr govorio je Dubravko Štimac , predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima.

 

 

Komentiraj