U NOVOM NACIONALU: SUCI U OTVORENOM RATU: Velika odmazda predsjednika splitskog Županijskog suda Marijana Miletića

Na splitskom Županijskom sudu, drugom najvažnijem sudu tog ranga u Hrvatskoj, traje otvoreni i nesmiljeni rat između predsjednika Marijana Miletića s jedne i niza iskusnih sudaca s druge strane. Povod je izbor članova Državnog sudbenog vijeća (DSV), tijela koje imenuje i razrješuje sve suce u državi, u koje je mimo Miletićeve volje izabran dugogodišnji iskusni sudac Neven Cambi, nasuprot njegovu kandidatu Borisu Mimici. Kako nije uspio spriječiti Cambijevu kandidaturu, a zatim i pobjedu – najprije unutar samog suda, a potom i na izborima na kojima glasuju svi suci u državi – predsjednik splitskog suda posegnuo je za odmazdom dosad neviđenom u hrvatskom pravosuđu.

[quote_box_center]

  • Otvoreni i nesmiljeni rat vodi se na splitskom Županijskom sudu između predsjednika Marijana Miletića s jedne strane i niza iskusnih sudaca s druge strane

[/quote_box_center]

MILETIĆ, KOJI JE U SPLIT DOŠAO IZ ŠIBENIKA prije manje od dvije godine, u jednom danu je kroz godišnji raspored izmijenio gotovo čitavu strukturu Županijskog suda u Splitu: najiskusnije suce koji su desetljeća proveli sudeći u najsloženijim kaznenim predmetima premjestio je s Kaznenog na Građanski odjel, neke je čak ponizio imenovavši ih sucima izvršenja, koji se brinu da se osuđenici upućuju na odsluženje zatvorskih kazni, a i samom Cambiju oduzeo je poziciju glasnogovornika i uputio ga na suđenja u prvom stupnju. Odnosno, na ono što sami suci među sobom kolokvijalno zovu “rudnik”.

Iako su oštećeni suci, ali i dio njihovih kolega koji su se solidarizirali, uputili prigovor Vrhovnom sudu, odbijeni su i od ove godine morat će se baviti svojim novim zadaćama. No Cambijevim izborom u Državno sudbeno vijeće (DSV) odnos snaga ipak je promijenjen i sada predsjednik Županijskog suda Marijan Miletić više ne može biti tako siguran u svoju poziciju. Odnosno, znatno su mu umanjene šanse da bude izabran na novi mandat.

MILETIĆ JE U SPLIT DOŠAO nakon što je njegov prethodnik Ante Perkušić napredovao do Vrhovnog suda, ali je istovremeno zadržao svoj utjecaj preko bivšeg sastava DSV-a u kojemu je sjedilo čak troje Splićana – dva suca i profesor s Pravnog fakulteta Boris Buklijaš, u međuvremenu priveden i kazneno prijavljen zbog zlouporabe položaja. Na samom Županijskom sudu potom je veliko nezadovoljstvo izazvao neobičan izbor novih sudaca, ali prava drama nastupila je kad je došlo vrijeme za kandidiranje za DSV: predsjednik suda otvoreno se zalagao za Borisa Mimicu, friškog suca i donedavnog predsjednika Općinskog suda u Omišu, zapaženog jer je u vrijeme lokalnih izbora u tom gradu sudjelovao u ponovnom prebrojavanju glasova, što je izazvalo pobunu tisuća građana koji su izišli na ulice.

Stariji i iskusniji suci htjeli su Cambija i on je na kraju pobijedio s jednim glasom razlike pa je uslijedila osveta. Najteže je stradao Zoran Kežić, koji je nakon više od dva desetljeća rada na kaznenim predmetima premješten na Građanski odjel, gdje će odlučivati o žalbama stranaka po parničnim postupcima. Ta je odluka izazvala i najviše konsternacije jer je u pravosudnim krugovima u Splitu Kežić već godinama poznat kao iznimno strog, ali stručan i pravedan sudac koji je karijeru proveo radeći na najsloženijim i najtežim slučajevima. Sutkinju Katiju Blaće dočekala je ista sudbina, dok je Ivona Rupić postala sutkinjom izvršenja i više se uopće neće baviti raspravama.

NA PRVI STUPANJ VRAĆA SE I SAM CAMBI, koji je volontirao za tu dužnost kako bi od odmazde spasio kolegu Bruna Kleina, koji ga je i predložio u DSV, ali je svojedobno bio i protukandidat Miletiću za mjesto predsjednika ovog suda. U novom rasporedu odnosa snaga, uvjeravaju nas na sudu, nitko od njih zasad i nema ambicija detronizirati predsjednika Marijana Miletića, ali im je bilo bitno kroz izbor svog kandidata u Državno sudbeno vijeće dokazati da bi na sudovima trebalo poštovati struku i pravila napredovanja.

19.10.2012., Split - Zupanijski sud na kojem su ispitali zupnika fra Sumu Nimca i pustili ga da se brani sa slobode. Sudac Neven Cambi.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Izbor suca Nevena Cambija u Državno sudbeno Vijeće razlog je osvete predsjednika Županijskog suda u Splitu Marijana MiletićaFoto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

S druge strane, Miletić je pronašao službeno obrazloženje svoje akcije preraspoređivanja sudaca na manje atraktivna i zahtjevna radna mjesta, prije svega u tome što je prošlih godina drastično pao priljev predmeta na Kazneni odjel, a samim time i broj sudaca potrebnih za njihovo rješavanje – dok je njihov broj na Građanskom odjelu stagnirao i ondje još uvijek postoji više od 6500 neriješenih slučajeva. No on je mogao zatražiti i prebacivanje dijela predmeta s drugih, opterećenijih sudova u državi, a splitskim sucima posebno je zasmetalo što su rošade napravljene bez ikakvih konzultacija unutar samog suda – a kamoli sa samim Nevenom Cambijem, predsjednikom njegova Kaznenog odjela.

Predsjednik Županijskog suda u Splitu Marijan Miletić u međuvremenu ima dosta problema i s Općinskim sudom u Supetru na Braču, oko kojega je nedavno čak izbio fizički incident: otac jedne sudske savjetnice navodno je verbalno i fizički napao jednu od sutkinja tog suda, usput spominjući Miletića kao njenog “mentora”. Navodno, zbog bliskih “mentorskih” veza spriječeno je napredovanje njegove kćeri – a tu je i neobična revnost pri nadzoru rada, jer se u nepune dvije godine Miletić pojavio u Supetru na čak sedam redovnih i izvanrednih inspekcija.

PROBLEM SE POJAVIO I OKO PRIMANJA VJEŽBENIKA u radni odnos, jer se upravo u Miletićevu mandatu dogodilo da je za troje njih istekao vježbenički staž, no unatoč položenom pravosudnom ispitu s izvrsnim ocjenama ipak nisu primljeni u radni odnos – nego se pričekalo kako bi se zaposlilo druge kandidate, među ostalima i kćer donedavnog člana DSV-a, optuženog profesora Pravnog fakulteta Borisa Buklijaša. Splitskim sucima dosta je nejasno i kako je njihov predsjednik završio u članstvu Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza, organizacije koju i dalje uspješno kontrolira Zdravko Mamić. Pokazalo se da je to napravljeno upravo na prijedlog Mamićeva Izvršnog odbora HNS-a, a stvari su postale plastično jasne kad je s jednog od svojih putovanja u Zagreb Miletić donio dar za kolegu Slavka Lozinu, deklariranog navijača zagrebačkog Dinama. Bio je to originalni dres zagrebačkog kluba, s desetkom na leđima i otisnutim Lozininim prezimenom.

Brojni izvori iz pravosudnih krugova tvrde da su s promijenjenim odnosom snaga unutar DSV-a, ali i pobunjenim uglednim sucima unutar samog Županijskog suda, Marijanu Miletiću dani u predsjedničkoj fotelji odbrojeni i da je pitanje samo na koji će način otići sa svoje funkcije.

Komentiraj