U Novom Marofu otvoreni 7. Rabuzinovi dani. Trajat će mjesec dana

Već sedmu godinu, Novi Marof odaje priznanje svom sugrađaninu, svjetski priznatom slikaru Ivanu Rabuzinu, a manifestacija ‘Rabuzinovi dani’ koja će potrajati mjesec dana počela je danas otvorenjem izložbe ‘Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika’.

Ivan Rabuzin bio je umjetnik, ali i kolekcionar, pa je na izložbi koja je postavljena u novomarofskom kulturnom centru koji nosi njegovo ime izloženo 40-ak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta, kao što su Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić i drugi.

Riječ je o djelima koja su dio Rabuzinove ostavštine budućim generacijama te dio zbirke iz Gradskog muzeja u Varaždinu, koju im je Rabuzin darovao 2003.

Za postav izložbe zaslužna je Mirjana Dučakijević, dugogodišnja muzejska savjetnica, poznavateljica zbirke, ali i cjelokupnog lika i djela Ivana Rabuzina.

“On se divio iskreno ljudima koji su svojim crtežom uspjeli zabilježiti ono što su vidjeli i to je ono što ga je fasciniralo”, rekla je Dučakijević.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač kazao je da je Ivan Rabuzin bio kompletan umjetnik koji dao velik doprinos umjetnosti.

„Slična izložba prvi puta bila je još u ondašnjoj Općini Novi Marof 1995. izložena i od onda do danas nije ugledala svjetlost dana, tako da je to, možemo reći, jedna praizvedba izložbe gdje će i naši posjetitelji moći vidjeti i dijela naših renomiranih slikara”, dodao je.

Voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa Renata Horvatić rekla je da su Rabuzinovi dani najznačajnija manifestacija novomarofskog kraja.

„Iznimno smo sretni i ponosni što je Ivan Rabuzin bio naš sugrađanin i što imamo u obavezi nasljeđe da promoviramo njegovo ime i dalje, i da se dičimo time što je ostavio budućim generacijama, i da to s vremenom pretvorimo u snažnu turističku atrakciju i dobar motiv dolaska u naš kraj”, rekla je Horvatić.

Osim izložbe, 7. Rabuzinovi dani donose likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Rabuzin ilustrirao.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner