Zeljko Lukunic

U NOVOM BROJU NACIONALA PROČITAJTE: Karamarko treba vratiti HDZ u desni centar

Sve su aktivniji članovi HDZ-a koji žele da se ta stranka što prije okrene umjerenom biračkom tijelu, koje pripada tzv. političkom centru. Oni smatraju da je upravo naklonost tog dijela biračkog tijela ponajviše pomogla Kolindi Grabar-Kitarović da bude izabrana za novu hrvatsku predsjednicu.

[quote_box_center]

  • Sve su aktivniji članovi HDZ-a koji žele da se ta stranka što prije okrene umjerenom biračkom tijelu, koje pripada tzv. političkom centru
  • Oni smatraju da je upravo naklonost tog dijela biračkog tijela ponajviše pomogla Kolindi Grabar-Kitarović da bude izabrana za novu hrvatsku predsjednicu
  • “Nije dijelila, nego je tražila zajedništvo. I zato je pobijedila!”, tim je riječima na svom Facebook profilu Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, čestitao novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na pobjedi

[/quote_box_center]

“Nije dijelila, nego je tražila zajedništvo. I zato je pobijedila!”, tim je riječima na svom Facebook profilu Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, čestitao novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na pobjedi, što je “lajkalo” više od tisuću njegovih prijatelja i stranačkih kolega. Te se riječi ujedno mogu shvatiti i kao snažna poruka predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji je odmah nakon pobjede HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima nastavio upravo s retorikom podjele. Prgomet nije jedini koji se ne slaže sa smjerom kojim Karamarko vodi HDZ.

“KARAMARKOVI GOVORI U SPLITU I IMOTSKOM, u kojima poziva na “novi domovinski rat”, ovaj put za gospodarstvo, te ponovno proziva suprotnu opciju kao “jugofilsku”, kao one koji nisu željeli i ne žele Hrvatsku, dokaz su da Karamarko iz pobjede Kolinde Grabar-Kitarović nije ništa naučio. Oni smatraju da je za njezinu pobjedu zaslužna HDZ-ova mašinerija na čelu s Milijanom Brkićem, a ne vide ključnu stvar, da je Kolinda dobila izbore u centru, a ne na desnici”, kaže visoki izvor u HDZ-u. Isti izvor smatra da pozivati na neki novi domovinski rat, u bilo kojem kontekstu, apsolutno nije primjereno i da to može činiti samo onaj tko u Domovinskom ratu nikad nije sudjelovao. Pritom je jasno aludirao na Karamarka. Upravo Karamarko cijelo vrijeme u svojim govorima zaziva Domovinski rat, govori o tome da je Hrvatska opet ugrožena.

“Dosta je bilo, došli smo do kraja. Osjećamo se kao 90-ih. Hrvatska je ugrožena: sve nas je manje i sve smo siromašniji. Moramo mijenjati stvari. SDP će hrvatski narod na izborima zbrisati s političke karte, njima je mjesto u ropotarnici povijesti. Oni nisu ni socijalisti, ni demokrati, oni su bili i ostali jugofili i jugonostalgičari, koji nikada Hrvatsku nisu željeli, niti je sada vole”, te je riječi Karamarko tijekom kampanje izgovorio u Sisku i zapravo ih stalno ponavlja u raznim varijantama. Ono što zabrinjava više Nacionalovih sugovornika koji pripadaju umjerenijim strujama unutar HDZ-a jest da je istu retoriku Karamarko očito odlučio primijeniti i za parlamentarne izbore.

ISTI IZVORI TVRDE DA JE PROBLEM U TOME što se nitko u HDZ-u ne usuđuje izravno suprotstaviti takvoj Karamarkovoj retorici, jer on iza sebe ima uzastopne pobjede na izborima, od lokalnih i europskih do predsjedničkih. To što on sebi uzima pravo da u noći izborne pobjede govori prije novoizabrane predsjednice jasno pokazuje da za sebe prisvaja zasluge i za tu pobjedu, tvrde Nacionalovi sugovornici iz HDZ-a.

Jedan od rijetkih istaknutijih članova HDZ-a koji se javno usuđuje kritizirati Tomislava Karamarka je Drago Prgomet. On nije jedini unutar HDZ-a koji smatra da se HDZ, upravo zbog pobjede Kolinde Grabar-Kitarović, mora početi naglašenije okretati prema političkom centru. Prgomet je uvijek isticao da je HDZ stranka centra i desnog centra. Javno je upozorio da je nazivanje predsjednika Republike na skupovima HDZ-a “kuhanom pilećom nogicom” apsolutno neprimjereno. “Smatram neprimjerenim da bilo tko naš stranački skup iskoristi za takve poruke. Po onoj narodnoj: dođe gost, pa razori post! Nepoštivanje institucija države nije, ne može i neće biti politika HDZ-a”, izjavio je Prgomet prije nekoliko mjeseci u Jutarnjem listu.

Da bi nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla biti puno bliža ovakvom shvaćanju politike, a ne onom što zaziva Tomislav Karamarko, svjedoči njezina gesta u noći izborne pobjede. Kad je u svom govoru zahvalila i svom protukandidatu Ivi Josipoviću, prisutni u dvorani počeli su fućkati, što je ona odmah prekinula odlučnim pokretom ruke i rekla: “Nemojte, molim vas.”

I kad je u kampanji prozivala Ivu Josipovića, Kolinda Grabar-Kitarović prozivala ga je zbog konkretnih propusta, odnosno nečinjenja. Na tome je snažno poentirala i na to, kako se na koncu jasno vidi, Josipović nije našao adekvatan odgovor. Tomislav Karamarko, s druge strane, na skupovima HDZ-a Josipovića, a i aktualnu vlast, proziva zbog toga što su, eto, oni “jugofili koji ne žele Hrvatsku”.

Umjerena struja u HDZ-u smatra da se na takvoj retorici ne mogu dobiti parlamentarni izbori i da je krajnje vrijeme da se HDZ okrene prema centru.

“Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila je jer je u svojoj predsjedničkoj kampanji vodila racionalnu politiku, njezina kampanja nije bila utemeljena na antagonizmu ili mržnji prema našim političkim oponentima. Ona nije temeljila svoju kampanju na temama iz prošlosti. Pokazala je da razumije kako su vremena teška, ali da je rješenje u suradnji i kompromisu, a ne zaoštravanju situacije”, rekao je izvor iz HDZ-a. Isti izvor smatra da je upravo Kolinda Grabar-Kitarović takvim svojim pristupom politici pokazala više dodirnih točaka s politikom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nego što to samo na retoričkoj razini čini Tomislav Karamarko.

“TUĐMAN NIJE ZAZIRAO OD PAMETNIH SURADNIKA, jer je bio siguran u svoje znanje i svoju viziju. Kad pogledate, među njegovim savjetnicima i članovima Vlada bilo je više akademika, sveučilišnih profesora i drugih uglednika iz javnog i kulturnog života nego ih je danas u političkom životu cijele države”, ističe Nacionalov sugovornik.

On također smatra da je Karamarko dosadašnje izbore dobio upravo zato što je na liste istaknuo mlade i moderne, europski orijentirane ljude poput Andreja Plenkovića, Ivane Maletić, Davora Ive Stiera, pa i Dubravke Šuice, koji su dvaput pobijedili na izborima za Europski parlament. Među nekima od njih neki u HDZ-u danas vide buduće stranačke lidere upravo zato što su ti ljudi predstavnici one srednje, umjerene struje u stranci koja odgovara modernim europskim idejama.

Komentiraj