HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

U Novinarskom domu obilježena 20. godišnjica “Foruma 21”

Forum 21 bio je katalizator promjene medijske slike Hrvatske u kojoj su se ostvarili i neki od njegovih glavnih ciljeva i to, prije svega, pluralizacija elektronskih medija, dodjela nacionalnih koncesija privatnim televizijama i izdvajanje Odašiljača i veza iz sastava HRT-a, istaknuo je novinar i bivši predsjednik Foruma 21 Damir Matković na obilježavanju 20. obljetnice prvog javnog predstavljanja tog Zbora novinara elektroničkih medija HND-a.

Na javnoj tribini u Novinarskom domu na kojoj nije bilo ni jednog televizijskog ili radijskog izvjestitelja, Matković je istaknuo i kako je Forum 21 bio zamišljen kao generator promjena u hrvatskim medijima koji bi Hrvatsku približili zapadnoeuropskim standardima i standardu razvijenih europskih demokracija.

“Ono što nije ostvareno, a s čim mučimo muku još i danas, netransparentnost je vlasništva nad medijima, ali i uvođenje pluralizma u dobavu televizijskog sadržaja na javnoj televiziji”, rekao je Matković.

Dubravko Merlić: HRT još nije restrukturiran

Bivša predsjednica Hrvatskog novinarskog društva Jagoda Vukušić, koja se okupljenima obratila snimljenim video prilogom, istaknula je kako je osnivanje Foruma 21 uslijedilo nakon studije HND-a u kojem se oko 3000 tadašnjih članova opredjelilo za promjene i snažno i profesionalno novinarstvo.

Prema njezinim riječima, program i djelovanje Foruma 21 bila je potvrda svega onoga što se radilo i za što se zalagao HND-a, ali da je sada među novinarima puno manje onih zainteresiranih za promjene jer je razina razočaranja u novinarskoj profesiji ogromna.

Dubravko Merlić istaknuo je kako je glavni cilj Foruma 21 bio preobrazba HRT-a iz državnog u javni servis. Naglasio je kako je na proklamirane ciljeve Foruma 21 javnost reagirala jako pozitivno, ali nažalost, struka podvojeno i politika sukladno interesima. Prema njegovim riječima, neki od glavnih ciljeva Foruma 21 koji nisu bili ostvareni prvenstveno se odnose na HRT koji još nije restrukturiran.

Mirko Galić istaknuo je kako je tijekom predstavljanja Foruma 21 dvorana bila puna, a to što se na obilježavanju 20. obljetnice okupilo manje od deset ljudi slika je današnjeg razočaranja unutar novinarske profesije.

Prema Galićevim riječima, Forum 21 nije bio politička platforma, niti nikakav pokušaj razbijanja postojećih struktura, nego je bio pokušaj novinarske struke za razvijanje profesionalnog i odgovornog novinarstva i pretvaranja državne u javnu televiziju. Osnivanju Foruma 21, istaknuo je Galić, prethodilo  je
nezadovoljstvo javnosti pokušajem zabrane emitiranja Radija 101.

Željko Matić: Osjećam se kao kovač u doba industrijske revolucije

Bivši urednik Radija 101 Željko Matić istaknuo je kako je nestalo novinarstvo za kakvo su se prije dvadeset godina borili osnivači Foruma 21.

“Priča o Radiju 101 ostvarila je uvjerenje u javnosti da se isplati boriti za slobodu medija. Mi smo bili glavna tema u Hrvatskoj. Čini mi se da danas, kad bi se pogasili svi radiji i televizije, reakcije uopće ne bi ni bilo. Ta dva medija odumiru u svom utjecaju”, istaknuo je Matić dodajući kako se osjeća kao ”kovač u doba industrijske revolucije”.

O značaju Foruma 21 govorili su i Zrinjka Peruško, sveučilišna profesorica i ekspert za elektronske medija te Saša Leković, aktualni predsjednik HND-a.

U osnivačkoj povelji nazvanoj “Rezolucija o elektroničkim medijima” iz 1997. Forum 21 predložio je temeljitu reformu krajolika elektroničkih medija u Hrvatskoj, odnosno njegovo usklađivanje sa standardima razvijenog demokratskog svijeta. Osnivačku povelju potpisala su 23 poznata novinara iz javnih i privatnih elektroničkih medija, a naziv Forum 21 odnosio se na 21 prijedlog reformi koje su Hrvatsku trebale povesti u, kako se isticalo, audiovizualni krajolik 21. stoljeća.

Komentiraj