Izvedbom opere Richarda Wagnera „Majstori pjevači“ u bavarskom Bayreuthu u utorak je, u prisustvu brojnih visokih uzvanika i uz stroge mjere sigurnosti, započeo 106. Festival Richarda Wagnera, koji će trajati do kraja kolovoza.

Ovogodišnji festival otvara nova inscenacija Wagnerove opere “Majstori pjevači” (“Die Meistersinger von Nuernberg”), iza koje stoji australski redatelj Barrie Kosky.

Njemački mediji danima su izvještavali o “kontroverziji” ističući kako je Kosky prvi redatelj židovskog porijekla koji je angažiran za festival Richarda Wagnera, koji je slovio kao veliki antisemit. I opera “Majstori pjevači” slovi kao omiljena opera nacionalsocijalista kojom su redovito otvarali svoje stranačke kongrese u Nuernbergu.

Otvorenju festivala nazočilo je i mnogo uglednika, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom te švedski kralj Gustav sa suprugom Silvijom.

Otvorenju su nazočili i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert te bavarski premijer Horst Seehofer.

Otvaranje je popratilo kišno vrijeme s niskim temperaturama te stroge mjere sigurnosti zbog bojazni od terorističkih napada.

Karte za izvedbe brojnih Wagnerovih djela su unaprijed rasprodane.

Godine 2005. gost na otvorenju Festivala Richarda Wagnera, na poziv tadašnjeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera, bio je i tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader.

Komentiraj