EPA/US DEPARTMENT OF JUSTIC

U Njemačkoj preminuo nacistički stražar protjeran iz SAD-a

Jakiw Palij, bivši čuvar u nacističkom kampu Trawniki u Poljskoj u Drugom svjetskom ratu, preminuo je u Njemačkoj u 95. godini, javljaju svjetski mediji.

Palij je prošle godine deportiran iz SAD-a u Njemačku nakon dugotrajnog sudskog procesa. Od 2003. godine bio je bez državljanstva, nakon što mu je sudac, zbog povezanosti s nacistima, oduzeo američko državljanstvo. Njegov slučaj na sudu napokon je riješen prošle godine, nakon što ga je Njemačka odlučila primiti, iako nije imao njihovo državljanstvo.

U kolovozu prošle godine u invalidskim je kolicima iz New Yorka, gdje je živio, avinom prebačen u Düsseldorf. Prema medijskim napisima, umro je u staračkom domu u njemačkom gradu Ahlenu.

Vjeruje se da je Palij rođan 1923. godine u dijelu Poljske koja danas pripada Ukrajini. Američke vlasti navele su da je 1941. godine radio u kampu Trawniki u nacistički okupiranoj Poljskoj. Kamp je prvotno bio sabirni centar za izbjeglice i sovjetske zatvorenike, ali ga je SS transformirao u vježbalište.

Tisuće vojnika koje su trenirale na tom vježbalištu postale su poznate kao ‘Trawniki dečki’, koji su židovske civile slali u Sobibor, Treblinku i Belzec. Teawniki je bio i prisilni radni kamp u kojem je umrlo tisuće Židova. 1943. godine u samo jednom danu tamo je ubijeno šest tisuća osoba.

Američke su ga vlasti optužile da je bio naoružani stražar u kampu te dodale da je odigrao značajnu ulogu u ubijanju Židova. Sam Palij kazao je kako je je za naciste radio zbog straha za sigurnost svoje obitelji. Negirao je kolaboraciju sa nacistima, te da je uopće ikada bio u spomenutom kampu. Američki sud presudio je kako je pomagao u progonu zatvorenika, ali ga nisu smatrali osobno odgovornim za smrti.

U SAD je stigao 1949. godine, a američko državljanstvo je dobio 1957. godine.

Komentiraj