Njemačka će u srijedu započeti s protjerivanjem izbjeglica iz Afganistana kojima je odbijen zahtjev za azilom, javljaju njemački mediji, a humanitarne udruge i oporbene stranke su najavile žestoki otpor.

Prema informacijama udruge koja se brine za izbjeglice No Border, njemačka vlada u srijedu navečer iz zračne luke Frankfurt planira prvi čarter let za Afganistan u kojem bi se trebalo nalaziti 50-tak izbjeglica koje nisu stekle zakonsko pravo boravka u Njemačkoj.

Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je potvrditi ovu vijest, ali je u prošlosti najavilo da će započeti s akcijom protjerivanja.

Organizacija Pro Asyl je najavila prosvjede za srijedu poslijepodne u frankfurskoj zračnoj luci.

„Protjerivanja u Afghanistan su bezdušna i ugrožavaju ljudske živote. Protjerati ljude u Kabul i tamo ih jednostavno prepustiti sudbini je neodgovorno“, priopćila je humanitarna organizacija Pro Asyl koja je ukazala na to da se Afganistanu i dalje vode borbe prilikom kojih gine na tisuće civila.

Parlamentarna strranka Zeleni također je žestoko kritizirala akciju savezne vlade.

„Politika koja pod ovakvim uvjetima ljude šalje natrag u njihove domovine je sukrivac ako se tim ljudima nešto dogodi“, rekla je predsjednica stranke Zeleni Simone Peter.
Tjednik Der Spiegel javlja da bi protjerani izbjeglice u Kabulu prvo trebali biti smješteni u sabirne centre, a nakon toga prebačeni u regije iz kojih dolaze.

Prema podacima organizacije Pro Asyl, zahtjev za azilom je dosad podnijelo oko 30.000 državljana Afganistana. Velik broj onih koji su stigli s posljednjim izbjegličkim valom još nije došao na red podnijeti zahtjev pa se pretpostavlja da je njihov broj još veći.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere već mjesecima najavljuje akcije protjerivanja afganistanskih izbjeglica koje, za razliku od sirijskih, ne stječu automatski zaštitu od protjerivanja.

Komentiraj