U Njemačkoj počela isporuka cjepiva Moderna, na snagu stupile nove stože mjere

U Njemačkoj je u ponedjeljak započela isporuka cjepiva američke tvrtke Moderna, a istodobno su u većini saveznih pokrajina na snagu stupile nove, postrožene mjere zatvaranja.

„Do utorka bi u sve savezne pokrajine trebale biti isporučene prve pošiljke cjepiva Moderne“, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Ona je rekao kako do kraja ovog kvartala računa s isporukom dva, a do kraja godine 50 milijuna doza cjepiva Moderne.

Spahn je rekao kako građani koji se odluče na cijepljenje neće moći birati kojim cjepivom će biti cijepljeni.

„Neće biti mogućnosti biranja između cjepiva Biontecha i Moderne. Za tako nešto su količine jednostavno nedostatne“, rekao je Spahn za javni servis ZDF.

Posljednjih dana u Njemačkoj su učestale kritike koje smatraju da se proces cijepljenja odvija presporo odnosno da je zemlja naručila premalu količinu cjepiva. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će se cijepljenje ubrzati te da će zemlja uskoro raspolagati s većim količine cjepiva, prije svega Pfizer-Biontecha i Moderne.

U velikom broju njemačkih saveznih pokrajina danas su na snagu nastupile nove, postrožene mjere zatvaranja.

Od danas je za jedno kućanstvo moguć posjet još samo jedne osobe iz nekog drugog kućanstva umjesto dosadašnjih pet.

U najvećem broju saveznih pokrajina vrijedi i pravilo ograničenog radijusa kretanja od 15km za stanovnike onih okruga u kojima je tjedna incidencija više od 200.

Još od početka studenog, odnosno sredine prosinca, na snazi je i zabrana rada ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima, a u maloprodaji je rad dozvoljen samo trgovinama za dnevne potrepštine te ljekarnama.

Komentiraj