U Nizozemskoj sukobi s policijom zbog mjera izolacije

Nizozemska policija koristila se vodenim topovima i privela više desetaka osoba u nedjelju u Den Haagu gdje su izbili sukobi po završetku prosvjeda protiv mjera suzbijanja koronavirusa.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u središtu grada, a neki su se držali za ruke kako bi izrazili neslaganje s mjerama protiv epidemije koronavirusa, napose protiv držanja fizičkog razmaka od 1 i po metra na javnim mjestima.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Johan Remkes isprva je zabranio prosvjed, a zatim ga dopustio uz ograničeno trajanje.

Policija je rekla da je prosvjed bio miran sve dok se nogometni navijači nisu sukobili s policajcima bacajući na njih kamenje i boce.

Poslije su “posljednji prosvjednici odbili napustiti mjesto” u predviđeno vrijeme, objavila je policija na Twitteru.

Pet osoba uhićeno je na željezničkom kolodvoru, objavila je policija.

Nizozemska je u suzbijanju pandemije primijenila mjere “inteligentne izolacije”, manje stroge nego što su to učinile druge države.

Restorani, kinodvorane, kafići, muzeji otvoreni su od 1. lipnja, ali uz poštivanje razmaka između klijenata kojih je broj ograničen.

U Nizozemskoj je potvrđeno 49.593 zaraženih i 6.090 umrlih od koronavirusa, a zadnja žrtva potvrđena je noću na nedjelju.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner