U Nizozemskoj potvrđeno milijun zaraženih, stvaran broj možda i triput veći

Po zadnjim službenim podacima u Nizozemskoj je u subotu premašen broj od milijun potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije.

Institut za javno zdravstvo (RIVM) izvijestio je o 4075 novih infekcija, što ukupan broj slučajeva zaraze u 11 mjeseci otkako je prisutnost virusa prvi put potvrđena u toj zemlji 27. veljače 2020. povećava na 1.001,826. Dosad je evidentirano i 14.355 smrtnih slučajeva.

Stvarni broj slučajeva zaraze u Nizozemskoj, državi od 17 milijuna stanovnika vjerojatno je znatno veći, s obzirom na to da su se tijekom prvih mjeseci epidemije na virus testirali samo vrlo teško bolesni pacijenti, a tijekom kasnijih mjeseci zbog manjka kapaciteta mnogi pacijenti nisu uopće testirani.

IVM je krajem prošle godine procijenio da je ukupan broj slučajeva infekcije koronavirusom vjerojatno najmanje triput veći od broja potvrđenih slučajeva.

Stopa zaraze u Nizozemskoj je usporena u prvim tjednima 2021., nakon što su u prosincu zatvorene sve škole i za život ne nužno potrebne trgovine. Ta je mjera uslijedila dva mjeseca nakon zatvaranja restorana, barova, muzeja i ostalih javnih mjesta.

No broj novozaraženih protekli se tjedan ponovno malo povećao s obzirom na to da se zemljom proširila zaraznija varijanta virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji.

Komentiraj