U Nigeriji je natjecanje ptica pjevica tradicionalni sport

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Ljubitelji ptica u Nigeriji uče svoje ptice napjevima i ponosno ih donose na natjecanja kako bi “odmjerili snage” s ostalim sudionicima. Kako je natjecanje ptica pjevica u Nigeriji tradicionalni sport svako ima jednog ili više sudaca, a postoji i službeno udruženje na državnoj razini.

Kavezi i ptice se postavljaju na stol jedan nasuprot drugog. Vlasnici potiču svoje ljubimce na što bolju izvedbu, dok sudac nadgleda poštuju li se pravila. Ona ptica, koja prva dosegne broj od sto napjeva je pobjednik, no postoji vremensko ograničenje i više varijacija natjecanja. Dozvoljeno je i korištenje tehničke opreme, kako bi se ptice potaknule na pjev. Prvenstvo se održava jednom godišnje. Udruženje održava natjecanja u četiri nigerijske države i želi postati aktivno na federacijskoj i razini Afrike.

Tradicionalni sportovi poput ovoga popularni su u brojnim svjetskim zemljama, najčešće ih se može vidjeti na seoskim ili poljoprivrednim festivalima, koji se održavaju na kraju sezone žetve, na početku novog godišnjeg doba i u sličnim prigodama.

Komentiraj