U New Yorku otvoren jedini muzej posvećen događajima na Trgu Tiananmen

Kineski disidenti koji su sudjelovali u prosvjedima na Trgu Tiananmen 1989. otvorili su u petak muzej u New Yorku posvećen sjećanju na “demokratske snove kineskog naroda”, dva dana uoči 34. godišnjice brutalnog obračuna.

“Događaji iz 1989. imali su utjecaja na Kinu, ali i na cijeli svijet”, rekao je Wang Dan, osnivač malenog muzeja i bivši studentski vođa na Trgu Tiananmen.

“Danas, dok počinjemo osvještavati prijetnju ljudskoj civilizaciji koju predstavlja režim Xi Jinpinga, trebali bismo se prisjetiti 1989.”, rekao je, misleći na sadašnjeg kineskog čelnika, koji je krajem prošle godine učvrstio  kontrolu nad zemljom preuzimajući povijesni treći uzastopni mandat.

U sićušnom uredskom prostoru u neatraktivnoj zgradi u središtu Manhattana Wang je izložio fotografije, video zapise, isječke iz tiska, plakate, pisma i transparente o demokratskom ustanku koji je Peking krvavo ugušio, ubivši najmanje 1000 prosvjednika.

Nekoliko vodećih kineskih kritičara i američkih političara govorilo je na inauguraciji muzeja – jedine stalne izložbe u svijetu posvećenu trgu Tiananmenu nakon zatvaranja muzeja u Hong Kongu 2021.

Umjetnički procvat koji je svake godine pratio komemoraciju Tiananmena u Hong Kongu, kojeg je Britanija službeno vratila 1997., gotovo je nestao pod jarmom propekinških vlasti.

Više od 30 godina deseci tisuća ljudi okupljali su se svakog 4. lipnja u Victoria Parku u Hong Kongu na bdijenju uz svijeće.

No otkako je Kina 2020. uvela Zakon o nacionalnoj sigurnosti, lokalne su vlasti onemogućile takva okupljanja, a kriminalizirale su većinu javnog izražavanja neslaganja.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner