U nesreći u iranskom rudniku 21 mrtav

EPA/STRINGER

Najmanje je 21 rudar izgubio život u srijedu u ugljenokopu na sjeveru Irana nakon urušavanja rovova zbog eksplozije dok je sve manje nade za ostala 32 rudara zarobljena pod zemljom.

“Izvukli smo 21 tijelo. To su tijela rudara koji su bili sišli u rudnik kako bi pomogli svojim kolegama”, rekao je Reza Bahrami, član uprave tog rudnika u pokrajini Golestanu, na sjeveru zemlje.

Dodao je da “broj poginulih ne uključuje 32 rudara zarobljena u rudniku” nakon eksplozije koju je prouzročio pokušaj pokretanja motora teretnog vagona, pišu iranska glasila. Zbog eksplozije se urušio dio rova tog rudnika u blizini Azad Šahra, u pokrajini Golestanu.

Spasilačke ekipe ubacuju kisik u rov pokušavajući spasiti zarobljene rudare, rekao je Hasan Sadeglu, guverner pokrajine Golestana za državnu televiziju.

Kako prenosi službena agencija Irna, tridesetak lakše i teže ozlijeđenih rudara primljeno je u bolnice u pokrajini a dvanaest ih je prošlo bez ozljeda.

“Spašavanje otežava koncentracija plina”, rekao je čelnik kriznog stožera Golestana, a prenijela je državna televizija Irib.

U tom rudniku radi petstotinjak rudara a nesreća se dogodila u vrijeme preuzimanja smjene .

Predsjednik Hasan Rohani poslao je mjesto nesreće ministra rada Alija Rabija, pišu glasila. Osnovan je krizni stožer koji će nadgledati operacije spašavanja.

Dva tjedna prije predsjedničkih izbora raspisanih za 19. svibnja, na kojima se Rohani kandidirao za drugi četverogodišnji mandat, ova nesreća otežava položaj umjerenog predsjednika.

Rohanijevu vladu već optužuju na društvenim mrežama i na konzervativnim portalima da ne poduzima dovoljno za pomoć rudarima.

Komentiraj