FaH

U nekoliko samoubilačkih napada na sjeveru Iraka najmanje 16 mrtvih

Bombaši samoubojice napali su nekoliko zgrada u Kirkuku, gradu na sjeveru Iraka pod nadzorom kurdskih snaga, a drugi napadači usmrtili su najmanje 16 osoba u napadu na elektranu u istoimenoj pokrajini.

Za napade neposredno nitko nije preuzeo odgovornost ali taj tip napada u Iraku općenito izvode džihadisti Islamske države protiv kojih su iračke i kurdske snage sigurnosti pokrenule ovog tjedna veliku ofenzivu kako bi ih istjerali iz njihova uporišta u Mosulu.

Do napada na elektranu u gradnji, koji su izvela tri muškarca samoubojica, došlo je u 6 sati po lokalnom vremenu u Dibisu, gradu 40 kilometara sjeverozapadno od Kirkuka, po načelniku tog lokaliteta.

Ubijeno je 12 iračkih zaposlenika i četiri iranska tehničara, kazao je Abdulah Nuredin al-Salehi. Elektranu gradi iranska tvrtka.

Policijski dužnosnik potvrdio je te podatke.

U Kirkuku i okolici nalaze se bogata naftna nalazišta. Grad su 2014. preuzele kurdske snage nakon što su pripadnici iračke vojske napustili to područje bježeći pred napredovanjem Islamske države na sjeveru Iraka.

Komentiraj