U nedjelju u podne ruše se dimnjaci Ciglane na Črnomercu, ovo su upute za građane

U nedjelju u podne rušit će se dimnjaci Ciglane Črnomerec, koja se nalazi kod okretišta tramvaja na Črnomercu. Nosiva konstrukcija dimnjaka je oštećena u potresu. Narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja pa izvesti kontrolirano rušenje, izvijestili su investitori projekta Ciglane nekretnine d.o.o.

U priopćenju se dodaje da je odabrana metoda rušenja miniranjem te rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji. Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu – visina zapadnog dimnjaka je 49.8 metara, a visina istočnog dimnjaka je 62.2 metra.

Zagrepčani će u nedjelju ujutro čuti četiri zvučna signala.

  • Prvi signal, jedanput dugo, oglasit će se kad su minske bušotine napunjene i začepljene. Sve osobe moraju otići u zaklon.
  • Drugi signal, dva puta dugo, najavit će okupljenima da su mine pripremljene za paljenje.
  • Treći signal, tri puta dugo, bit će minutu nakon drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina.
  • Četvrti signal, jedanput kratko, će označiti kraj miniranja i daje se nakon što palitelj provjeri da na radilištu nema opasnosti.

Iz Ciglane nekretnine d.o.o. objavili su i informacije za građane.

  • Za potrebe izvođenja radova uklanjanja dimnjaka na lokaciji Ilica 288, objekta Stare ciglane, u nedjelju, 21. veljače, od 11:45 do 12:15 bit će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do ulice Oranice. Uklanjanje dimnjaka predviđeno je u 12 sati.
  • Stanovnike Črnomerca, koji žive u neposrednoj blizini, moli se da do 11:45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanje stakala zbog stvaranja podtlaka prilikom miniranja. Građane su također moli da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka.
  • Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice u tom dijelu Ilice, a bit će zabranjeno i kretanje pješaka. Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova biti će: Ilica – Oranice – Zagrebačka cesta – Prilaz baruna Filipovića i Ilica – Selska cesta – Zagorska – Tomislavova – Zagrebačka cesta – Oranice – Ilica.
  • Tijekom radova promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici II. policijske postaje Zagreb (Črnomerec-Susedgrad) te djelatnici prometnog redarstva.

 

 

Komentiraj