U nedjelju se prijevremeno biraju dva gradonačelnika i sedam načelnika

Danijel Berkovic/PIXSELL

Birači u dva grada, Novoj Gradiški i Novalji, te sedam općina, njih ukupno oko 42.000, prijevremeno će u nedjelju birati svoje gradonačelnike i načelnike te gradska i općinska vijeća.

Uz Gradišku i Novalju, prijevremeno se bira u općinama Matulji, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan – Lisignano, Cestica i Gvozd, a razlog je nedonošenje proračuna za ovu godinu.

Četiri kandidata za gradonačelnika Nove Gradiške

Devet praznih gradonačelničkih i načelničkih mjesta privuklo je ukupno 27 kandidata, svoje vijećnike u gradskim i općinskim vijećima vidi 45 listi, nezavisnih i stranačkih. Najviše kandidata za gradonačelnika, odnosno načelnike, po četiri, imaju Nova Gradiška, Ližnjan – Lisignano i Cestica, po tri Matulji, Kolan i Gvozd.

U najvećoj jedinici, Novoj Gradiški, za mjesto gradonačelnika natječu se Dražen Oršulić, iza kojeg je HDZ s partnerima, bivši gradonačelnik Željko Bigović koji izlazi kao nezavisni, odnosno kandidat grupe birača, Vinko Grgić kojeg podupriru SDP i Hrvatski laburisti, te HDSSB-ov Dubravko Gubić.

Kad je riječ o vijećima, rekorderi su Matulji i Ližnjan – Lisignano u kojima je istaknuto po sedam listi, slijedi ih Nova Gradiška sa šest, te Novalja, Kolan i Cestica s po pet listi.

Jedinice su to s različitim gospodarskim i socijalnim potencijalom, te brojem birača. Najmanje ih je u općini Kolan u Zadarskoj županiji (nešto preko 780), najviše u Matuljima (nešto preko 10.000) i Novoj Gradiški (oko 12.500). Zbog toga je različit i broj vijećnika koji se bira, od devet u Kolanu, preko 11 u Kalniku, do 17 u Matuljima i Novoj Gradiški.

Stranke koje stoje iza kandidata i lista mahom su poznate na nacionalnoj razini, no ima i onih manje poznatih. Takve su, primjerice, Liburnijska stranka (List), Istarska stranka umirovljenika i Hrvatska stranka reda, koje traže svoja mjesta u općinskim vijećima Matulja, Ližnjana, Cestice, općine u Varaždinskoj županiji.

Njima treba dodati i Istarske laburiste, stranku koja je s IDS-om kandidirala Marka Ravnića za načelnika Ližnjana. Političku sreću okušat će i nove snage, Čačičevi Reformisti i Sinčićev Živi zid, međutim, nema Mosta.

U Šibensko-kninskoj županiji bira se Raškovićev nasljednik

U nedjelju se bira i zamjenik župana Šibensko-kninske županije iz reda pripadnika srpske manjine, jer je Mirko Rašković dao ostavku i otišao u Hrvatski sabor. Pravo na biranje njegova nasljednika ima oko 12.000 birača.

Nešto manje od 300 birača u nedjelju će birati zamjenika načelnika općine Jagodnjak iz reda hrvatskog naroda.

Članovi predstavničkih tijela, dakle gradskih i općinskih vijeća, biraju se razmjernim izbornim sustavom, a u podjeli vijećničkih mjesta sudjeluju liste koje dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.

Gradonačelnici i načelnici biraju se većinskim izbornim sustavom, pa oni koji kane biti izabrani već u nedjelju moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne pođe li to nikome za rukom, ide se u drugi krug u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova. Drugi se krug održava četrnaest dana nakon prvog kruga.

S obzirom da zakon propisuje kako se u slučajevima kad postoji jedan ili samo dva kandidata, za načelnika odnosno gradonačelnika bira onaj koji dobije najveći broj glasova, imena načelnika u nedjelju bi sigurno mogli znati u Kolanu i Kalniku.

Svoje pravo birači u tim gradovima, općinama i županiji moći će ostvariti od 7 do 19 sati, prvi privremeni izborni rezultati bit će dostupni u nedjelju navečer na web stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

DIP će u nedjelju u podne i u 17 sati izvjestiti o odazivu birača, a za ostale informacije o provedbi izbora upućuje na nadležna županijska, gradska i općinska povjerenstva.

Komentiraj