U nedjelju kreće olimpijski košarkaški turnir, SAD i Francuska igraju derbi prvog kola

U nedjelju kreće muški olimpijski košarkaški turnir koji bi trebao, unatoč činjenici da su Amerikanci predodređeni za zlatnu medalju, donijeti puno uzbuđenja i zanimljivosti. U tri je skupine podijeljeno 12 reprezentacija od kojih će osam ići u četvrtinu finala, po dvije najbolje momčadi u iz svake skupine i dva najbolja trećeplasirana.

Amerikanci u pripremama nisu blistali, izgubili su od Nigerije i Australije, pobijedili Argentinu i Španjolsku i iako definitivno imaju ekipu od koje „boli glava“ nerealno je očekivati da će, kao nekad, ovdje šetnjom doći do finala. Durant, Lillard, Holiday, Booker, LaVine, Middleton i ostatak društva imaju strašnu pojedinačnu kvalitetu, ali nedostatak uigranosti i iskustvo suparnika će im biti određeni teret.

U drugom redu favorita su Francuzi sa Batumom, Fournierom, Gobertom i Ntilikinom, Španjolci sa Rubiom, neumornom braćom Gasol, braćom Hernangomez, Claverom i Fernandezom te Australci predvođeni NBA igračima Inglesom, Millsom, Baynesom i Greenom.

Momčad koja u sastavu ima Luku Dončića ne može biti loša, Slovenci imaju i Vlatka Čančara kao još jednog NBA igrača. Nigerija u Tokio dolazi sa čak osam (!) NBA igrača, pobjedom u pripremama nad Amerikancima dokazali su da će biti opasnost za svakog suparnika. Argentinci stižu sa super-iskusnom postavom, tu su Campazzo, Vildoza i neuništivi Luis Scola. Njemačku smo, na žalost, dobro upoznali na kvalifikacijskom turniru u Splitu, dobra momčad puna NBA i euroligaških igrača, dok Italiju predvode Gallinari, Melli i Mannion.

U Skupini A su Iran, Francuska, SAD i Češka, u Skupini B Australija, Njemačka, Italija i Nigerija a u Skupini C Argentina, Japan, Španjolska i Slovenija.

Derbi prvog dana igra se u 14 sati između Sjedinjenih država i Francuske. Turnir će u 3:00 po našem vremenu otvoriti Iran i Češka, zatim će u Saitama Areni zaigrati Njemačka i Italija (6:40), pa Australija i Nigerija (10:20). Nakon spomenutog derbija program se nastavlja u ponedjeljak u 6:40 ogledom Argentine i Slovenije a Japan i Španjolska zatvorit će prvo kolo utakmicom u ponedjeljak u 14:00.

Komentiraj