EPA/HEDAYATULLAH AMID

U nasilju diljem Afganistana poginula najmanje 21 osoba

Najmanje 21 osoba je ubijena u ponedjeljak u Afganistanu, objavili su dužnosnici, a rast nasilja u toj državi potiče sumnje u planirano primirje koje bi trebalo stupiti na snagu idućih dana.

Najmanje 15 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti ubijeno je kad su talibanski militanti napali njihov položaj u Kunduzu, na sjeveru države.

Napad se dogodio u okrugu Kala-e Zal u vrijeme obroka pred zoru, prije početka posta, otkrio je Aminula Ajadin, član lokalnog odbora. Ubijeno je deset vojnika i pet policajaca.

“U Kunduzu traje pokolj, a vlada se brine o primirju”, rekao je jedan od lokalnih dužnosnika, referirajući se na prošlutjednu najavu vlade o unilateralnom primirju s talibanima koje bi trebalo nastupiti u utorak i trajati do 20. lipnja.

Isti je dužnosnik potvrdio da je u subotu u napadu talibana poginulo najmanje 28 policajaca u drugom području u istom okrugu.

U jugoistočnoj provinciji Gazni poginulo je i šestero civila koji su vozilom naletili na minu, za što glasnogovornik guvernera te regije optužuje talibane.

Rano u ponedjeljak je napadnut i službenik u ministarstva obrazovanja u Džalalabadu. Ozlijeđeno je još petnaestero ljudi.

Predsjednik Ašraf Gani u četvrtak je objavio jednostrano primirje, koje se odnosi na talibane, ali ne i na Islamsku državu. Talibani su na to odgovorili proglašenjem trodnevnog primirja od subote, koje bi se poklopilo s okončanjem svetog mjeseca ramazana.

Afganistanski predsjednik ponudio je u veljači talibanima mirovni sporazum, no oni na to još nisu odgovorili. U međuvremenu su krajem travnja objavili pokretanje ofenzive, a od tada su pojačani napadi na sigurnosne snage te pokrajinska  središta.

Komentiraj