EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

U NAPADE U SIRIJI UKLJUČILI SE I RUSKI RATNI BRODOVI Rusi pokrenuli raketne napade s brodova u Kaspijskom moru

Rusija je u srijedu kazala kako je pokrenula raketne napade na ciljeve Islamske države u Siriji sa svojih ratnih brodova u Kaspijskom moru, udaljenom od Sirije oko 1500 kilometara. Minstar obrane Sergej Šojgu rekao je kako su četiri ratna broda ispalila 26 krstarećih raketa na 11 meta, te ih uništili, prenose vodeći svjetski mediji.

U međuvremenu je sirijska kopnena vojska pokrenula ofenzivu, a Rusi su im pružali zaštitu iz zraka. Rusija opovrgava tvrdnje kako su u sedam dana napada u Siriji gađali uglavnom neislamističke ciljeve. Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je kako se u provincijama Hama i Idlib vode ‘najintenzivnije borbe posljednjih mjeseci’.

 

  • Opservatorij je naveo kakao Islamska država nema položaje na područjima koja su napadnuta, i da se žestoki sukobi odvijaju između snaga režima i njihovih saveznika te naoružanih islamističkih pobunjeničkih frakcija. Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je kako je samo 3,5% od svih ruskih napada zapravo ciljalo Islamsku državu.

 

“Ovi zračni napadi nisu protiv ISIS-a. Ruske snage provele su 57 zračnih napada, a 55 ih je bilo usmjereno protiv sirijske oporbe, a samo dva protiv Daesha, prema informacijama koje smo dobili”, rekao je Davutoglu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jučer je izrazio zabrinutost zbog pojačane vojne prisutnosti Rusije na nekoliko frontova u Siriji, uključujući i sve veći broj kopnenih snaga.

Tijekom televizijskog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Šojgu je rekao kako su rakete s braodova ispaljenje u srijedu ujutro. Ministar je dodao kako su svi ciljevi, uključujući zapovjedni i kontrolni centar te skladišta oružja, uništeni i da nije bilo civilnih žrtava ni šteta na civilnim objektima.

Putin je potom pohvalio rusku vojsku, rekavši kako su njihove oružane snage ‘dobro pripremljene’. Šojgu je dodao kako je od početka napada prošle srijede pogođeno 112 meta, te dodao kako je Moskva ‘uspostavila kontakte s turskim partnerima’.

 

  • Sve se ovo događa samo nekoliko dana nakon što je ruski veleposlanik u Ankari tri puta pozvan da odgovara na nedavna kršenja turskog zračnog prostora od strane ruskih ratnih zrakoplova. Turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio Rusiju da bilo kakav napad na Tursku znači i napad na NATO.

 

U razgovoru s novinarima u Rimu, američki ministar obrane Ashton Carter još je jednom nazvao ruske zračne napade u Siriji ‘ogromnom pogreškom’ i dodao kako SAD nisu bile spremne za suradnju s Rusijom na operacijama u Siriji. Ipak, ruski zamjenik ministra obrane Anatolij Antonov indicirao je u srijedu kako je takva suradnja bila na pomolu. Kazao je kako je Rusija bila spremna uzeti informacije od koalicije predvođene SAD-om, te pozvao sve strane da dijele informacije s izviđanja meta.

Komentiraj