EPA/ATEF SAFADI

U napade u Siriji uključila se i Francuska, IS ubio iranskog zapovjednika, Amerikanci i dalje tvrde da su se rakete srušile u Iran

Američki ministar obrane Ashton Carter rekao je kako postoje indicije da su se četiri ruske krstareće rakete srušile u Iranu, a ne u Siriji zbog kvara. Carter je prvi američki dužnosnik koji je javno komentriao ruske rakete, za koje SAD tvrde kako su u srijedu pogodile Iran umjesto Sirije, prenose svjetski mediji.

Rusija je zanijekala pad raketa u Iran, tvrdeći da ih je svih 26 pogodilo svoje ciljeve u sjevernoj Siriji. Rakete su ispaljene sa brodova u Kaspijskom moru, udaljenom oko 1500 kimometara, a služile su kao potpora glavnoj kopnenoj ofenzici sirijskih vladinih snaga u zapadnoj Siriji.

Carter je u petak rekao i kako je SAD u potrazi za novim načinima rada i obuke sirijske oporbe. “SAD želi pomoći sposobnim i motiviranim oporbenim snagama poput Kurda koji se aktivno bore protiv Islamske države”, dodao je ministar obrane.

Na konferenciji za tisak u petak ponovio je kako je ruska intervencija u Siriji pogrešna i kako će rasplamsati građanski rat i ekstremizam.

SAD je optužio Rusiju da su pokrenuli zračne napade u Siriji bez ikakvog upozorenja, a Moskva tvrdi da gađaju položaje Islamske države, te opovrgava navode koalicije i aktivista da su mete uglavnom protivnici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Francuska napala položaje Islamske države, ubijen iranski vojni zapovjednik

Francuski su zrakoplovi u petak izveli zračne napade na položaje Islamske države u Raqqi, a teroristička je skupina ubila iranskog zapovjednika Hosseina Hamedanija u blizini Aleppa.

Iranski državni mediji objavili su kako je Hamedani ubijen od strane islamskih ekstremista.

Prošlog je mjeseca Francuska objavila kkao će proširiti svoju kampanju protiv Islamske države, koja je dosada bila ograničena na Irak, i na Siriju. Prvi francuski napadi provedeni su krajem rujna.

Islamska država napreduje prema Aleppu

Militanti Islamske države zauzeli su nekoliko sela u blizini sirijskog grada Aleppa, preuzevši kontrolu od protivničke skupine pobunjenika. Bez obzira na zračne udare koalicije i Rusije, Islamska država i dalje napreduje.

IS je potvrdio da je zauzeo nekoliko područja u sjevernoj pokrajini Alepu i priopćio je da je ubio nekoliko ‘otpadnika i zarobio druge tijekom operacija’. Prema riječima čelnika Sirijskog opservatorija za ljudska prava Ramija Abdela Rahmana, ovo je jedno od najvećih napredovanja militanata IS-a posljednjih mjeseci.

Komentiraj