U Nadzornom odboru HRT-a sjedit će nepoznati odvjetnik bez radnog iskustva s medijima

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je Saboru uputio prijedlog o razrješenju dijela članova Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije i imenovanju dijela članova spomenutog Nadzornog odbora.

Razrješenje dijela članova i imenovanje novih članova NO HRT-a

Kako stoji u pisanom prijedlogu sa sjednice u srijedu, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, jednoglasno je odlučio ovu trojicu kandidata predložiti Saboru da ih imenuje članovima NO-a HRT-a.

To su: Dr. sc. Zoran Barac, dr. sc. Marko Primorac i odvjetnik Damir Rudeš.

Zbog isteka mandata, podsjetimo, razrješuju se dužnosti mr.sc. Mladen Čutura, dr.sc. Maja Martinović i Morana Paliković Gruden.

Predloženi kandidati nemaju iskustvo s područja medija

Znakovito je, međutim, da se pri predlaganju kandidata nije vodilo računa o članku 22. Stavku 2. zakona o HRT-u koji kaže da većina članova Nadzornog odbora mora imati radnog iskustva s područja medija.

Kako je razvidno iz njihovih životopisa, predloženi kandidati koji će u četvrtak biti potvrđeni nemaju to iskustvo.

Istovremeno, na listi je bilo kandidata koji imaju veliko iskustvo rada u medijima i na Zakonu o medijima.

“Nepoznati odvjetnik bez iskustva u medijima”

Kandidat za člana NO HRT-a, odvjetnik Damir Rudeš, životopis. Screenshot/Sabor

Posebice je zanimljiv životopis kandidata odvjetnika Damira Rudeša, koji na skromne tri stranice navodi kako ima dva desetljeća iskustva u zastupanju pravnih i fizičkih osoba u građanskim i trgovačkim predmetima.

 

Kandidat za člana NO HRT-a, odvjetnik Damir Rudeš, životopis. Screenshot/Sabor

Široj javnosti nepoznat odvjetnik, međutim, ne navodi da ima ikakvog iskustva u radu s medijima i na području Zakona o medijima, a Nacionalovi izvori cijeli su slučaj komentirali riječima kako “premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek guraju svog čovjeka, odvjetnika, koji nema nikakvog iskustva u medijima, niti pozna problematiku medija, a životopis mu stane na jednu stranicu”.

 

Kandidat za člana NO HRT-a, odvjetnik Damir Rudeš, životopis. Screenshot/Sabor

U četvrtak ujutro održat će se sjednica Odbora za medije na kojem će biti izglasana tri nova člana Nadzornog odbora HRT-a.

Potpredsjednik Odbora Željko Pavić (klub SD) prošli tjedan se, podsjetimo, požalio kako je većina u Odboru odbila donijeti odluku da se razgovara sa 11 kandidata koji ispunjavaju tražene uvjete.

„Vladajuća većina očito nema namjeru da podaci i informacije budu transparentni“, kazao je Pavić u slobodnom saborskom govoru.
Konstatirao je kako je “odluka o tome tko će biti članovi NO već donesena, ali ne u Saboru, nego negdje drugdje”, prenijela je u petak HINA.

Komentiraj