U NACIONALU PROČITAJTE Ivo Josipović još je u izbornoj noći dobio ponudu jednog od Kukuriku partnera da stane na čelo nove lijeve koalicije

Iako se dosad mislilo kako nesposobnost premijera Zorana Milanovića da okupi široku lijevu koaliciju vodi sigurnoj pobjedi HDZ-ove desne koalicije na sljedećim parlamentarnim izborima, neke nove računice ukazuju na to da upravo razjedinjena ljevica može poraziti HDZ i onemogućiti ga u pokušaju povratka na vlast. Visoki izvor iz ureda bivšeg predsjednika Ive Josipovića, njemu osobno vrlo blizak, potvrdio je za Nacional da su Josipoviću još u izbornoj noći, kad je bilo jasno da je izgubio izbore, pristupili neki članovi Kukuriku koalicije koji su bili u njegovu izbornom stožeru i izložili mu plan – oni će formirati novu koaliciju ljevice i lijevog centra kao svojevrsnu alternativu SDP-u i Kukuriku koaliciji, a od Josipovića su tražili da podrži osnivanje takve opcije i pridruži joj se.

[quote_box_center]

  • Iako se dosad mislilo kako nesposobnost premijera Zorana Milanovića da okupi široku lijevu koaliciju vodi sigurnoj pobjedi HDZ-ove desne koalicije na sljedećim parlamentarnim izborima, neke nove računice ukazuju na to da upravo razjedinjena ljevica može poraziti HDZ i onemogućiti ga u pokušaju povratka na vlast

[/quote_box_center]

“Oni su predsjedniku donijeli i pokazali već gotova istraživanja i analize prema kojima će takva opcija, zajedno s SDP-ovom koalicijom naposljetku na izborima osvojiti dva do tri posto više glasova od HDZ-ove koalicije”, rekao je za Nacional izvor iz najužeg Josipovićeva kruga.

Josipović je načelno podržao takvu ideju, ali još se nije izjasnio o tome koja će biti njegova uloga u toj varijanti. Iako Nacionalov izvor nije decidirano potvrdio tko je točno iz Kukuriku koalicije još u izbornoj noći nudio Josipoviću sklapanje pakta protiv SDP-a i prelazak u drugi lijevi tabor, iz kasnijeg razvoja događaja može se zaključiti da je riječ o osobi iz HNS-a, ali nije isključeno da su cijelu tu operaciju izveli zajedno HNS i IDS. Moguće je da je upravo o tome Josipović prošlog petka u Zagrebu razgovarao s Ivanom Jakovčićem. Najočitiji dokaz da je takav scenarij izvjestan bilo je prošlotjedno istupanje HNS-ova međimurskog župana Matije Posavca koji je šokirao javnost otvorenim pozivom na izlazak HNS-a iz Kukuriku koalicije. Pozvao je na okupljanjeHNS-a, IDS-a, HSU-a, laburista, ORaH-a, pa čak i Čačićevih reformista, a pritom je istaknuo da bi u tom novom savezu volio vidjeti i bivše predsjednike Josipovića i Stjepana Mesića.

19.01.2015., Zagreb - Potpredsjednik HNS-a, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i medjimurski zupan Matija Posavec odrzali su konferenciju za medije o rezultatima predsjednickih izbora. Matija Posavec.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Međimurski župan Matija Posavec poziva na izlazak HNS-a iz Kukuriku koalicije Foto: Borna Filic/Pixsell

Ideja o formiranju takve nove političke koalicije nije sasvim nova. Začetnikom te ideje zapravo se smatra upravo Josipović, koji je još dok je bio predsjednik dao podršku osnivanju Nacionalnog foruma poznatog oftalmologa Nikice Gabrića. Nacionalni forum trebao je poslužiti kao platforma za okupljanje stranaka centra i lijevog centra, među kojima su se upravo spominjali HNSIDS i HSU, a na izbore su trebali izići zajedno pod egidom “treći put”.

Ta se ideja počela realizirati prije više od dvije godine, a upućeni politički izvori još su tada tvrdili da je riječ o svojevrsnoj Josipovićevoj rezervnoj varijanti, odnosno političkoj alternativi koju je htio podržati zbog lošeg smjera kojim je već tada krenuo SDP. Kao jedan od razloga već su se tada spominjali i njegovi loši odnosi s premijerom Milanovićem. Koliko su ti odnosi loši, vidjelo se nakon izbora, kad su mu Milanović i neki drugi članovi Vlade preko medija poručili neka se učlani u SDP ako želi.

Nacionalni forum Nikice Gabrića među prvima je Josipoviću i nakon gubitka predsjedničkih izbora ponudio da stane na čelo te stranke, no čini se da Josipović još uvijek važe što bi za njega bila najbolja opcija. Njegovi prijatelji tvrde da on uopće nije opterećen time da po svaku cijenu mora preuzeti vodstvo neke stranke, nego mu je stalo do toga da podrži onu opciju koja će najbolje zastupati socijaldemokratske vrijednosti i ponuditi rješenja za konačni izlazak iz krize i prosperitet zemlje. Josipović smatra da su ustavne promjene koje je ponudio kao predsjednik odlična platforma i preduvjet.

Konačna računica takvih kombinacija svodi se na sljedeće: ljevica će na izbore izići razjedinjena. S jedne strane našao bi se SDP, a s druge strane grupa stranaka ljevice i lijevog centra koja se odmetnula od Milanovića nezadovoljna njegovim načinom vladanja i ponašanja. Oni bi zbog distanciranja od Milanovića dobili podršku razočaranih glasača ljevice pa bi nakon izbora, sa sasvim drukčije političke pozicije, razgovarali s Milanovićem o formiranju poslijeizborne koalicije. To bi trebalo osigurati pobjedu lijeve koalicije na parlamentarnim izborima.

Komentiraj