U Muzeju grada Rijeke u ponedjeljak je otvorena izložba „Vrijeme je novac“ koja prvi put cjelovito prikazuje predmete iz muzejske Zbirke numizmatike, vrijednosnica, medalja i odličja, nedavno registrirane kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Predstavljeni su izložci iz zbirke Muzeja grada Rijeke iz razdoblja od 4. stoljeća do danas. Autorica izložbe je kustosica Sabrina Žigo.

Najstariji izloženi novac je rimski, pronađen u gradini Badanj pokraj Crikvenice. Posebno zanimljivi su izlošci rijetkih očuvanih primjeraka riječkog gradskog novca, odnosno bonova karantana izdavanih u Rijeci od 1848. do 1853., kao zamjena za novac malih apoena u ondašnjoj novčarskoj krizi.

Zbirka numizmatike, vrijednosnica, medalja i odličja oslikava i uzlet riječkoga gospodarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća jer donosi vrijednosnice, odnosno dionice tadašnjih riječkih poduzeća, obveznice, zadužnice i mjenice. Tu su i medalje koje su riječka poduzeća osvajala na sajmovima i drugim gospodarskim manifestacijama.

U zbirci su primjerci glavnine poznatih vrijednosnica iz Rijeke, te iz Sušaka, u razdoblju od 1882. do 1941., a prevladavaju dionice banaka, riječkih i sušačkih grodarskih i građevinskih poduzeća. Većina dionica je tiskana dvojezično ili trojezično, a u nekim slučajevima i četverojezično, zahvaljujući složenim političkim okolnostima ovog kraja.

Izložba je otvorena do 28. veljače 2017.

Komentiraj