U potonuću broda s migrantima u Mramornom moru petnaest se osoba utopilo, a još 15 ih se smatra nestalima, izvijestila je u petak turska obalna straža.

Brodica je potonula blizu sjeverozapadne turske pokrajine Kocaeli nedugo nakon što je upućen poziv u pomoć, stoji u priopćenju obalne straže.

Iz mora je dosad spašeno četrdeset migranata, no članovi spasilačkog tima još uvijek tragaju za petnaest osoba.

U spašavanju unesrećenih sudjeluju dva helikoptera te manji zrakoplovi i drugi brodovi.

Državna agencija Anadolija izvijestila je da su spašeni migranti prevezeni na Kocaeli gdje im je ukazana liječnička pomoć.

Još nije poznato koja je bila krajnja destinacija ribarske brodice s migrantima.

Turska se s EU-om dogovorila da će pridonijeti smanjenju priljeva ilegalnih migranata jer njih većina, na putu prema Europi, prolazi kroz Tursku ili njezine teritorijalne vode.

Ta je odluka značajno pomogla u smanjenju priljeva ilegalnih migranata u Europu, no dio ih i dalje riskira živote u opasnim putovanjima nastojeći se domoći boljeg života na Zapadu.

Strahuje se da bi pogoršanje odnosa između Europe i Turske moglo ugroziti sporazum, u skladu s kojim Ankara prima tri milijarde eura financijske pomoći i omogućuje bezvizna putovanja turskim državljanima u Europu.

Turska smatra da EU još nije u potpunosti ispunio dio pogodbe te je upozorila da bi mogla ponovno razmotriti ili privremeno prekinuti primjenu sporazuma.

Komentiraj