U mirovini ne miruje: Azijac izradio zadivljujuću maketu brze željeznice

Screenshot YouTube

Jedan poslovni čovjek iz Hong Konga je već više godina  zaokupljen izradom makete brze željeznice. Ovim hobijem se počeo baviti nakon odlaska u mirovinu i zatvaranja tiskarske tvrtke.

Prije dvije i pol godine je u jednom prostoru postavio kontrolni sistem i prvi dio velike makete brze željeznice. Sistem se sastoji od nekoliko komponenti. Kontrola tračnica, signalna svjetla i dvadeset brzih vlakova su uklopljeni u vrlo funkcionalan sustav, koji imitira stvarne uvjete.

Modeli brzih vlakova se kreću tračnicama na uzvišenim konstrukcijama, prelaze velike i različite mostove, a posebna pažnja je pridana funkcioniranju skretnica, krajnjih čvorišta, željezničkih stanica. Kretanje vlakova je sinkronizirano i sigurnosnim sustavima. Laserski senzori koordiniraju kretanje ili zaustavljaju vlakove na ‘osjetljivim’ dijelovima pruge, kada se mimoilaze ili ulaze u stanicu.

Azijac se odlučio za upravo ovaj hobi i izradu makete jer je pratio razvoj brze željeznice u Kini. Želi da maketa bude primjer tog razvoja za nove generacije mladih ljudi. Maketu želi nadopuniti minijaturnim prirodnim ljepotama Kine.

Komentiraj