U ‘Mimari’ otvorena izložba fotografija sakralnih španjolskih skulptura

sv ivan krstitelj_spanj_sakr_skulpt web.jpg

Izložba “Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka”, s 26 fotografija skulptura iz fundusa Španjolskog nacionalnog muzeja skulptura u Valladolidu, otvorena je u utorak u Muzeju Mimara.

Španjolski nacionalni muzej čuva najveću zbirku baroknih polikromnih skulptura, uključujući i djela velikih majstora kao što su Gregorio Fernández, Juan Martínez Montañés, Alonso Cano, Pedro de Mena i José de Mora koji su stvarali u gradovima kao što su Valladolid, Granada i Sevilla.

Skulpture od obojanog drva koje su španjolski umjetnici generacijama izrađivali, a koje su se osobito proslavile u vrijeme baroka, postale su jedan od stupova kulturne baštine te zemlje.

Kako se podsjeća u tekstu o izložbi, u razdoblju baroka, od 17. do prvih desetljeća 18. stoljeća, likovne umjetnosti su niknule na podlozi vjerskog raskola i protureformacijske katoličke ofenzive, popularizirale su se svečanosti kolektivne pobožnosti, kao što je Bezgrešno začeće i u takvom su ozračju, crkveni redovi, posebice Isusovci, postali veliki promotori umjetnosti.

“Svi oni likovnu snagu baroka stavili su u službu politike slike, koja u dušu vjernika krišom usađuje vjerske poruke i moralne doktrine. Kroz krajnji naturalizam oponašaju se suze i krv, rane i brazgotine, mučeništvo, anatomski vjerni prikazi mišića i tetiva, sve to zahvaljujući istančanoj kombinaciji polikromije i pridodanih materijala: kože, koplja, kristalnih kapi, pluta, staklenih očiju i zalijepljenih tkanina”, napominje se.

Dio te dojmljive i posebne estetike putem fotografija će moći upoznati i zagrebačka publika, na izložbi koja će biti otvorena do 3. studenog.

Komentiraj