U meteoritu koji je pao u u Winchcombeu (VB) otkrivena voda u 12 posto uzorka

U meteoritu koji je pao u Velikoj Britaniji, prvi puta je otkrivena voda u tijelu koje je došlo van zemljine atmosfere, javlja Sky News.
Meteorit je prošle veljače pao na prilaz u gradu Winchcombeu u Gloucestershireu i vjeruje se da sadrži tragove o porijeklu voda u oceanima.

Otprilike 12% uzorka činila je voda i nudi puno uvida budući da je to bio najmanje kontaminirani uzorak koji je prikupljen, kaže Ashley Kingu, istraživač u grupi planetarnih materijala u Prirodoslovnom muzeju.

“Sastav te vode je vrlo, vrlo sličan sastavu vode u Zemljinim oceanima”, rekao je za British Science Festival.

“To je stvarno dobar dokaz da su asteroidi i tijela poput Winchcombea dali vrlo važan doprinos Zemljinim oceanima.”

Dr. King je također potvrdio da je to prvi put da je meteorit koji sadrži izvanzemaljsku vodu – iako zatvorenu u mineralima – pao u Ujedinjenom Kraljevstvu, u povijesnom gradu Cotswoldu.

Objasnio je da budući da je meteorit težak 1 lb (0,5 kg) izvučen brzo, u roku od oko 12 sati i nije uspio biti kontaminiran vodom i materijalima na Zemlji.

Nastavio je: “Uvijek pokušavamo spojiti sastav vodenih meteorita i drugih izvanzemaljskih materijala sa sastavom vode na Zemlji.

“Za većinu meteorita, izazov s kojim se suočavamo je da su samo kontaminirani, dok s Winchcombeom stvarno znamo da stvarno nije, tako da je to dobar dokaz.”
Dr. King je je rekao i da je jedno od velikih pitanja u znanosti o planetima podrijetlo vode na Zemlji.”Jedan od očitih mogućih odgovora su i komete koji imaju mnogo  leda u sebi, ili asteroidi.

“Uvijek postoji rasprava – jesu li glavni izvor bili kometi, jesu li glavni izvor bili asteroidi?”

No objasnio je da podaci iz misija na komete sugeriraju da se oni ne podudaraju  s vodom na zemlji, dodajući: “Sastav vode u Winchcombeu puno se bolje slaže, pa bi to impliciralo da su asteroidi – asteroidi koji sadrže ugljik – vjerojatno bili glavni izvor vode za unutarnji Sunčev sustav, za Zemlju.”

Meteorit pronađen u Winchcombeu prvi je poznati ugljični hondrit koji je pronađen u Ujedinjenom Kraljevstvu  u 30 godina.

 

Komentiraj