Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U lovu si puškom propucao stopalo

Dvadesetogodišnji mladić kod Topuskog sam sebi propucao je stopalo u nedozvoljenom lovu. Utvrđeno je da je puška, u vlasništvu 31-godišnjaka s kojim je ozlijeđeni mladić bio u lovu, nekontrolirano ispalila kada je 20-godišnjak pao. Dvojac je puškom bez posjedovne dozvole nezakonito odstrijelio srndaća.

Sisačko-moslovačka policija u petak je priopćila kako je obojicu kazneno prijavila zbog protuzakonitog lova i ribolova, a 31-godišnjaka i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Istragom je utvrđeno da je 31-godišnjak u lovištu u mjestu Ponikvari, općina Topusko, u srijedu predvečer iz puške vojnog porijekla odstrijelio srnjaka.

Nešto kasnije do njega je došao 20-godišnjak i uzeo mu pušku te se, hodajući preko oranice, spotaknuo i pao, a prilikom pada iz puške je nekontrolirano ispaljen hitac u njegovo stopalo, zbog čega mu je liječnička pomoć pružena u sisačkoj Općoj bolnici.

Policija je 31-godišnjaku oduzela oružje koje je nezakonito posjedovao, kao i odstrijeljeni srnjak koji je predan lovniku oštećene udruge. Visina materijalne štete bit će poznata po dostavljenom odštetnom zahtjevu.

Iako propucavanja lovaca, pa i ona sa smrtnom posljedicom, nisu novost ni u Hrvatskoj niti u svijetu, pozornost domaće javnosti izazvao je nedavni događaj od 11. siječnja ove godine. Tada je lovac kod Lipovljana iz puške teško ranio drugog lovca, a iako mu policija nije objavila identitet, mediji su doznali da je kolegu lovca propucao bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, što je naknadno potvrdila i Hrvatska biskupska konferencija.

“Biskup Vjekoslav Huzjak sudjelovao je u petak, 11. siječnja 2019. u lovu u kojem se dogodio nesretan slučaj ranjavanja lovca. Nadležna državna tijela provode zakonom predviđen postupak na kraju kojega ćemo se oglasiti priopćenjem. Biskup izražava svoje duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo, a ozlijeđenom lovcu želi brzi oporavak”, priopćio j Biskupijski ordinarijat u Bjelovaru.

Biskupa Huzjaka policija je kazneno prijavila zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Istragom je utvrđeno da su obojica sudjelovala u organiziranom i prijavljenom lovu i da su bila na susjednim čekama, udaljenima oko 90 metara.

Komentiraj