U Londonu počeli iznajmljivati električne romobile, potrebno je imati vozačku dozvolu

Screenshot YouTube

Nakon najava i dobivanja potrebnih dozvola, više tvrtki je pokrenulo test projekt iznajmljivanja električnih romobila na području glavnog britanskog grada Londona.

Za iznajmljivanje e-romobila potrebno je preuzeti mobilnu aplikaciju i imati vozačku dozvolu, koja može biti i privremena. U aplikaciju je nužno unijeti neke osobne podatke i način plaćanja. Romobili se ‘otključavaju’ na više gradskih lokacija pomoću QR koda.

Tri tvrtke specijalizirane za iznajmljivanje romobila i vladina agencija Transport for London bi tijekom 12-mjesečnog razdoblja trebali potvrditi sigurnost i korisnost ovog projekta u području urbane mobilnosti. Romobili imaju čvršće i otpornije gume za kretanje u gradskom prometu, a automatski prestaju funkcionirati kada se izađe iz dozvoljene zone kretanja ili u slučaju zlouporabe.

Ovakvi i slični projekti se nastavljaju razvijati u brojnim europskim gradovima. Više biciklističkih staza i formiranje pješačkih zona u partnerstvo s gradskim vlastima prati ritam modernih urbanih i ekoloških kretanja.

Komentiraj