EPA/WOJCIECH PACEWICZ POLAND OUT

U London stigao prvi teretni vlak iz Kine

Nakon 18 dana putovanja i 12.000 prijeđenih kilometara, prvi teretni vlak koji izravno povezuje Kinu i Veliku Britaniju stigao je u srijedu u London.

Peking želi ojačati trgovačke veze sa zapadnom Europom i obnoviti drevni Put svile kojim je dragocjena roba putovala na Stari kontinent.

Crvenožuta lokomotiva obilježena logom njemačke željeznice Deutsche Bahn stigla je u Barking na istoku Londona oko 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

U vlaku punom odjeće i druge robe bilo je 34 kontejnera, daleko manje od teretnih brodova koji mogu prevesti između 10.000 i 20.000 kontejnera.

Vlak je krenuo 1. siječnja iz industrijskog grada Jiwua, južno od Pekinga i prošao kroz Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Belgiju i Francusku prije ulaska u Veliku Britaniju tunelom ispod la Manchea.

London je 15. europski grad do kojeg će prometovati vlakovi državne kompanije China Railway Corporation, a njihove usluge trebale bi biti jeftinije od zračnog prometa i brže od pomorskog.

Nove željezničke veze dio su plana kineskih vlasti, pokrenutog 2013. za izgradnju novog “Puta svile” radi jačanja gospodarskih i trgovinskih veza diljem Azije, Rusije i Europe.

Kina, prva trgovinska sila planete, želi pojačati veze s tim regijama ulaganjima u infrastrukturu kako bi potaknula trgovinu i otvorila nova tržišta kineskim tvornicama.

Komentiraj