HINA/ STA/ Bor Slana/ ml

U Ljubljani počeli razgovori Plenković-Cerar

Sastanak premijera Andreja Plenkovića sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom počeo je u srijedu u Ljubljani, prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji smatra kompromitiranim.

Nakon razgovora u četiri oka između dvaju premijera, slijedit će razgovori vladinih izaslanstava, a o rezultatima susreta premijeri Plenković i Cerar izvijestit će u sjedištu slovenske vlade na kraćoj konferenciji za novinare.

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Cearr je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković poručuje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Komentiraj