U lipnju 11. Smaragdni eco film festival

Pixabay

Jedanaesto izdanje Smaragdnog eco film festivala (SEFF) održat će od 4. do 11. lipnja ove godine u nekoliko hrvatskih gradova, na festivalu će biti prikazano 68 ekoloških filmova iz cijeloga svijeta u tri kategorije – animirani, kratkometražni i dugometražni film o zaštiti okoliša i prirode, a najbolji filmovi bit će nagrađeni plaketom festivala.

Organizator toga festivala Daniel Pavić izvijestio je u subotnjem priopćenju kako je do 15. veljače ove godine SEFF primio 1315 filmova iz cijeloga svijeta, te da je bilo jako teško selektirati 68 filmova koji će se prikazati tijekom lipanjskih festivalskih dana u nekoliko hrvatskih gradova – Gospiću, Perušiću, Otočcu, Rudopolju, Hrvatskoj Kostajnici i Zagrebu.

Težak selekcijski posao, a na žiriju je sada teška odluka da do lipnja proglasi najbolje

Kako je objasnio Pavić, filmove je bilo jako teško selektirati jer su svi bili izvrsni, a ekološke probleme koji su zaista vidljivi filmaši su dobro aktualizirali kroz medij filma. Istaknuo je da filmovi bude svijest naše publike i potiču ih da, kroz lokalne akcije, djeluju na globalnoj razini.

Zato, smatra Pavić, SEFF nije samo još jedan filmski festival, nego je vrlo edukativan i namijenjen ponajprije budućim generacijama koje još stignu svojim djelovanjima učini naš planet pogodnijim za život.

Pavić je najavio da će, osim selektiranih filmova, na posebnoj projekciji biti prikazan film “Una- the One” njemačkog redatelja Jonasa Borinskog koji govori o ruti kojom je festivalski tim prolazio godinama održavajući ovaj jedinstveni putujući festival ekoloških filmova.

Festivalski tim sačinjen od filmskih redatelja, direktora međunarodnih eko filmskih festivala i zaljubljenika prirode koristi bicikle kako bi posjećivali mjesta u kojima prikazuju filmove, organiziraju izložbe, tribine i filmske radionice. SEFF je, istaknuo je Pavić, u tome jedinstven u svijetu, a član je mreže Greenfilm network koja okuplja četrdesetak svjetskih eko film festivala.

Uz napomenu da žiri do lipnja mora odlučiti koji su filmovi najbolji, Pavić je izvijestio kako je članica žirija direktorica meksičkoga festivala Cinema Planeta Eleonora Isunza Gutierrez ocijenila da će to biti teška zadaća za nju i kolege iz žirija. Najavila je dolazak u Hrvatsku kojemu se raduje jer u Hrvatskoj nikada nije bila, a za nju je SEFF jedan od onih pravih aktivističkih festivala koji djeluje na publiku jer jedino tako možemo primjerima iz svijeta potaknuti razmišljanja o promjeni klime koja je naša stvarnost.

Dolazak u Hrvatskoj najavili su i ostali članovi žirija iz Portugala, Španjolske, SAD-a, Dominikanske Republike, Irana, Rusije i Srbije, ali i redatelji koji će doći iz Njemačke, Pakistana, Italije, Islanda i ostalih zemalja.

Festivalski partner je ECOZINE iz Zaragoze u Španjolskoj, pa će tako tijekom trajanja festivala, publika imati priliku vidjeti izbor njihovih nagrađenih filmova. Autor ovogodišnjega vizuala festivala je Vibor Juhas, umjetnik, animator i ilustrator iz Pule.

Pokrovitelj SEFF-a je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a organizator Ekološko kulturna scena (EKS) iz Hrvatske Kostajnice.

Komentiraj