Britanska policija objavila je kako su Charlie Rowley (45) i Dawn Sturgess (44) u kritčnom stanju nakon što su otrovani novičokom, istim nervnim otrovom kojim je u ožujku otrovan bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kći Julija u Salisburyju, javlja BBC.

Par u je pozlilo u kući u Amesburyju, oko 12 kilometara sjeverno od Salisburyja, u subotu, a policija je objavila kako nitko drugi ne pokazuje iste simptome. Metropolitan policija istaknula je kako nema ništa u prošlosti otrovanog para što bi ukazivalo da su bili metom napada. Također, policija ne može potvrdti da je novičokj stigao iz iste pošiljke kojom je otrovan Skripalj i njegova kći.

EPA/NEIL HALL

Policija i antiteroristička policija su pokrenule istragu, te pokušavaju rekonstruirati gdje su točno otrovani. Britanski mediji nagađaju kako je incident povezan s drogom.

Podsjetimo, par je pronađen bez svijesti u subotu 30. lipnja. Agencija za javno zdravstvo (Public Health England, PHE) procijenila je da događaj “nije velika prijetnja za javno zdravlje”.

Sergej i Julia Skripalj bili su pronađeni bez svijesti 4. ožujka te su se tjednima liječili u bolnici. Službeni London za pokušaj trovanja bivšeg ruskog špijuna okrivljuje Moskvu koja odbacuje svaku upletenost.

Slučaj Skripalj izazvao je diplomatsku krizu između dviju zemalja i val protjerivanja diplomata, koji je počela Velika Britanija, a slijedili su je njezini saveznici da bi zatim Rusija uzvratila istom mjerom.

Komentiraj