U Krapju obilježen Dan europske baštine

Predstavljajući tradicijske zanate, alate, suvenire, eko proizvode, narodne običaje, pjesmu i ples, u selu graditeljske baštine – Krapje, dvadeset petu godinu za redom u subotu je obilježen Dan europske baštine.

Zahvaljujući prije svega Ministarstvu i Vladi RH, proteklih godina obnovljene su mnogobrojne drvene iže, a koje sada pobuđuju sve veću pozornost ljubitelja očuvane prirode iz zemlje i inozemstva.

“Samo u zadnje tri godine u razvoj posjetiteljske infrastrukture, zahvaljujući fondovima EU te Ministarstvu kulture i Vladi RH uložili smo 30 milijuna kuna”, istaknuo je danas ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

Naglasio je da je osnovna zadaća Parka očuvanje i promocije prirodnih vrijednosti.

“Kad u Čigoču, Europskom selu roda, izgradimo ornitološki centar koji će po procijeni projektanata stajati pedeset milijuna kuna kao zaštićeno prirodno područje postat ćemo još zanimljiviji domaćim i stranim posjetiteljima”, rekao je Stanivuković.

Da će se u idućim godinama u zaštitu i očuvanje prirodnih ljepota Lonjskog polja i njegove dostupnosti posjetiteljima ulagati, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić

“Suživot čovjeka s prirodom na ovim prostorima moramo očuvati i stoga će se Županija i materijalno pobrinuti za ostvarenje programa koji će to omogućiti”, najavio je sisačko-moslavački župan koji je otvorio manifestaciju Dana europske baštine u Krapju.

Krapje je selo uz lijevu obalu rijeke Save, bogate povijesne, kulturne i graditeljske baštine posavskoga kraja koje je 1995. godine proglašeno selom graditeljske baštine, jer je u njemu sagrađeno najviše drvenih posavskih iža (kuća) od tradicionalnog drveta – hrasta.

Dani europske baštine održavaju se u rujnu diljem Europe, a svrha im je predstaviti kulturnu raznolikost i bogato nasljeđe europskih naroda te upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja te baštine.

Komentiraj