U Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” uzgojili virus COVID-19 u laboratorijskim uvjetima

Kako doznaje RTL, znanstvenici u Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima.

Izoliranje virusa prvi je korak za cjepivo.

“Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2”, potvrdila je za RTL biologinja u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Željka Mačak Šafranko.

“Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava…”, pojasnio je biolog Ivan Christian Kurolt.

Iz Klinike su, dan nakon potresa u Zagrebu, izolirani virus poslali u Njemačku.

“To da smo dobili izolat iz Hrvatske. Nama je to bilo jako važno jer jednom kad ustanovimo da jedna tvar može djelovati protiv virusa, mi moramo dokazati da ta tvar ne djeluje samo protiv lokalnih virusa, nego da je šire primjenjiva”, izjavio je za RTL voditelj tima pri Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Njemačkoj, Luka Čičin-Šain, dodavši da uz hrvatski izolat imaju i njemački, austrijski, sa sjevera Italije i uskoro iz SAD-a.

“Do cjepiva treba sigurno godina dana, možda i više, ali nisu stvari tako crne kako se čini na prvi pogled. Prije nego budemo imali neko efikasno cjepivo, vrlo je vjerojatno da ćemo imati mogućnost liječenja ovoga virusa”, poručio je Čičin-Šajn.

Uspjeh svog tima za RTL je komentirala i dr. Alemka Markotić.

“Imati svoj virus, izolirati domaći soj virusa je velika stvar. Možete ući u sve znanstveno-istraživačke i kliničke studije u svijetu, a bitno je i zbog suradnje koju imamo s našim partnerima u svijetu. Njima smo i poslali virus i pomoći će im u karakterizaciji tog virusa, ali moguće i u razvoju nekakvih cjepiva”, naglasila je Markotić, dodavši da je Klinika prije nekoliko dana dobila ponudu da se uključi u istraživanje američke biotehnološke kompanije.

“Oni rade najmoderniju staničnu bioterapiju koju primjenjuju u tumorima, ali isti principi bi se mogli primijeniti i u borbi protiv virusa. Ponuda je vrhunska, ali vidjet ćemo hoćemo li se moći dogovoriti”, otkrila je.

 

Komentiraj