U Kini u subotu samo 11 novozaraženih, 107 novih slučajeva u Južnoj Koreji

Kina je u subotu izvijestila o samo 11 novozaraženih novim koronavirusom, ali prvi put od početka epidemije većina su osobe koje su došle iz inozemstva.

Među jedanaest novooboljelih četvero je zabilježeno u gradu Wuhanu, epicentru Covida 19, gdje se virus pojavio krajem 2019., objavilo je ministarstvo zdravstva.

To je najmanji broj od početka vođenja evidencije u siječnju.

Ostalih sedmero – četvero u Šangaju, dvoje u pokrajini Gansu i jedna u Pekingu – došli su iz inozemstva. Ne navodi se iz kojih su zemalja.

Kina sada ima ukupno 95 “uvezenih” slučajeva, kako ih zove.

Premda je epidemija “praktično zaustavljena” u zemlji, kako je rekao predsjednik Xi Jinping, sanitarne vlasti su i dalje oprezne zbog dolaska zaraženih putnika, napose iz Irana, Južne Koreje, Italije i Sjedinjenih Država.

Pekinške gradske vlast su tako ovog tjedna objavile da će svi koji dolaze u grad iz drugih zemalja obavezno morati biti u karanteni 14 dana.

Ministarstvo zdravstva je u subotu izvijestilo i o još 13 umrlih (lagan porast u odnosu na sedmero dan ranije), pa se njihov ukupan broj u kontinentalnoj Kini (osim Hong Konga i Makaa) penje na  3.189.

U zemlji je dosad 80.824 zaraženih. No više od 65.000, što je više od 80 posto, izliječeno je i napustili su bolnicu.

Lagano poboljšanje utvrđeno zadnjih tjedana potaknulo je vlasti da ublaže ograničenja na putovanja za 56 milijuna stanovnika pokrajine Hubeja, koje je Wuhan upravno središte.

Južna Koreja: 107 novih slučajeva koronavirusa, ukupno 8086

Južna Koreja u subotu je drugi dan zaredom izvijestila o više slučajeva izlječenja od koronavirusa nego novih slučajeva zaraze što ukazuje na silazni trend i budi nadu da se usporava najveća azijska epidemija izvan Kine.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti zabilježio je u subotu 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi sa 110 dan ranije.

Ukupni broj zaraženih u zemlji, u kojoj je prvi slučaj potvrđen 20. siječnja, je 8086.

Iz bolnica su u subotu otpuštena 204 pacijenta koji su bili izolirani i na liječenju.

Drugi dan zaredom broj osoba koje su se oporavile od bolesti premašio je nove slučajeve.

U Južnoj Koreji bilježi se kontinuirani silazni trend u broju novih slučajeva što budi nade u četvrtoj najvećoj azijskoj ekonomiji.

Dužnosnici ipak upozoravaju na oprez zbog stalnog izbijanja novih žarišta zaraze u Seulu i drugim većim središtima.

“Vikend je i razumijemo da ste frustrirani  no molim vas da ostanete u svojim domovima i izbjegavate kontakte s drugim ljudima koliko je god moguće”, kazao je dužnosnik ministarstva zdravstva.

Od najnovijih 107 slučajeva, 62 je iz grada Daegua u kojemu je epidemija izbila u kršćanskoj sekti.

Komentiraj