U Kini najveći broj zaraženih covidom od početak pandemije

Kina je zabilježila najveći dnevni broj slučajeva Covida od početka pandemije, unatoč strogim mjerama za uklanjanje virusa. Nekoliko velikih gradova, uključujući glavni grad Peking i južno trgovačko središte Guangzhou, suočavaju se s epidemijama. U srijedu je zabilježeno 31.527 slučajeva u usporedbi s vrhuncem u travnju od 28.000.

Brojke su još uvijek malene za zemlju od 1,4 milijarde ljudi, a službeno ih je nešto više od 5200 umrlo od početka pandemije.

To je jednako tri smrtna slučaja od Covida na svaki milijun u Kini, u usporedbi s 3000 na milijun u SAD-u i 2400 na milijun u Velikoj Britaniji, iako su izravne usporedbe među zemljama teške.

Dok je kineska politika nulte zaraze virusom Covid očito spasila živote, ona je također zadala težak udarac ekonomiji i životima običnih ljudi.

Zemlja je malo ublažila neka od tih ograničenja prije nekoliko tjedana.Karantenu je skraćena za bliske kontakte sa sedam dana u državnoj ustanovi na pet dana i tri dana kod kuće i prestali su se bilježiti sekundarni kontakata što je omogućilo da mnogo više ljudi  izbjegnu karantenu.

Dužnosnici su također nastojali izbjeći provođenje općeg zatvaranja kakvo je ranije ove godine pretrpio najveći grad, Šangaj.

No suočeni s ponovnim porastom slučajeva u Pekingu, kao i s prvim smrtnim slučajevima od virusa u nekoliko mjeseci, dužnosnici su već uveli neka ograničenja u nekoliko okruga, zatvorivši trgovine, škole i restorane.

Središnji grad Zhengzhou također će od petka uvesti izolaciju za 6 milijuna stanovnika, objavili su dužnosnici.

Došlo je do nasilnih prosvjeda u ogromnom industrijskom kompleksu koji pripada proizvođaču iPhonea Foxconnu. Tvrtka se ispričala zbog “tehničke pogreške” u svojim sustavima zaštite od covida.

Kina je posljednje veliko gospodarstvo koje još uvijek provodi proces iskorjenjivanja Covida s masovnim testiranjem i pravilima karantene, a slučajevi virusa zabilježeni su u 31 provinciji.

Dijelom je razlog to što su razine cijepljenja niže nego u drugim razvijenim zemljama, a samo polovica ljudi starijih od 80 godina prima primarno cijepivo.
Kina je odbila uvoz cjepiva usprkos dokazima da se njezina domaća injekcija nije pokazala učinkovitom.

Predsjednik Xi Jinping tvrdi da su potrebne stroge mjere ograničenja kako bi se zaštitila brojna starija populacija u zemlji. Zero-Covid je definirao svoju vladavinu i autoritarnu birokraciju koja mu je na raspolaganju kao gotovo nijedna druga politika.

“Zaključavanja sprječavaju širenje epidemije Covida”, rekao je nedavno za BBC News William Hurst, profesor kineskog razvoja na Sveučilištu Cambridge. “Ali također provode nevjerojatno strogu društvenu kontrolu.”

 

Komentiraj