U kineskom ZOO-u organizirana velika rođendanska proslava za najstariju divovsku pandu

 

Proteklog je vikenda u zoološkom vrtu Chongqing u istoimenoj kineskoj pokrajini organizirana velika rođendanska proslava za pandu Xinxing. Ona je u ovom zoološkom vrtu poznata kao ‘baka panda’, a u nedjelju je proslavila 38. rođendan, što je između 110 i 150 ljudskih godina, pišu kineski mediji.

Xinxing je dobila veliku rođandansku tortu prekrivenu hranom koju voli – klicama bambusa, mrkvama i lubenicama. Osim što ju muči povremena hipertenzija, ova ‘baka panda’ u dobrom je fizičkom stanju. Čuvcari u ZOO-u joj svakog tjedna mjere krvi tlak i provjeravaju zube.

Rođendan joj je došlo čestitati više od stotinu osoba.

Xinxing je najstarija divovska panda u zatočeništvu na svijetu. Rođena je 1982. godine u divljini u provinciji Sečuan, gdje je tu vrstu 1869. godine otkrio francuski katolički svećenik, zoolog i botaničar Armand David. U zoološki vrt Chongqing dovedena je u dobi od jedne godine, a sada je glava obitelji od oko 153 pande. Njezini potomci rašireni su po Kini i ostalim zemljama, kao što su SAD, Kanada i Japan.

Tehnički direktor ovog ZOO-a naglasio je da je u svijetu živjelo najviše 30 divovskih panda koje su prešle tridesetu godinu.

Komentiraj