HINA/ Tomislav PAVLEK

U KBC-u Zagreb obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva, kojim se ujedno i prisjeća na doprinos engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, obilježen je u petak u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb gdje je istaknuto kako se mora ustrajati na očuvanju kvalitetnog zdravstvenog sustava u kojemu su sestre i tehničari najbrojnija profesija.

“Zdravlje za sve” ovogodišnji je moto medicinskih sestara i tehničara koji se bore s nedostatkom kadra, a procjenjuje se da nedostaje njih oko 12.000, istaknula je glavna sestra KBC-a Zagreb i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ana Ljubas. Hrvatski zdravstveni sustav s tim se problemom suočio zbog odlaska kadra u inozemstvo uglavnom zbog potplaćenosti, loših uvjeta rada i nepriznatih koeficijenata.

Naglasila je da medicinske sestre i tehničari daju velik obol zdravstvenom sustavu unatoč velikim zahtjevima i poteškoćama s kojima se suočavaju u tom poslu. Pozvala je kolege da ostanu u Hrvatskoj kazavši: “Molim i pozivam, nemojte odlaziti jer mi vas trebamo, a treba vas i Hrvatska”.

Naglasak je stavljen i na stalnu edukaciju kadra koja je medicinsku njegu podigla na visoku razinu. “Naš je zadatak njega, liječenje i skrb – zdravlje za sve, a to je ujedno i najveća dobrobit”, poručuje Ljubas.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, istaknuo je da poziv medicinskih sestara zahtijeva veliko odricanje i trud te je izrazio nadanje da će se uvjeti rada poboljšavati.

Empatija, iskrenost, ustrajnost, upornost i odvažnost riječi su kojima se željela naglasiti važnost i uloga zanimanja medicinskih sestara i tehničara, dodao je.

Ćorušić je, zajedno s Anom Ljubas, uručio prigodne zahvalnice nagrađenim sestrama i tehničarima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se u spomen bolničarki Nightingale koja je utemeljila školu za medicinske sestre, a život posvetila zdravstvenom osvještavanju, posebice važnosti higijene u zdravstvu.

Komentiraj