U KBC-u Split u dva dana pokvarila se dva MSCT uređaja, pacijenti napali osoblje

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split u samo dva dana pokvarila dva MSCT uređaja, na kojima se dnevno “obradi” stoinjak pacijenata.

Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju kako im se u ponedjeljak pokvario uređaj na Firulama, koji se nalazi u podrumu Hitnog kirurškog prijama i koji im je od najvitalnijeg značenja za rad u ljetnim mjesecima, kada imaju puno hitnih pacijenata.

Uređaj je, navodi Dolić, star deset godina, a dnevno se na njemu obradi oko sedamdeset pacijenata. “Bez njega je gotovo nemoguće koliko-toliko organizirati normalno funkcioniranje službe. U srijedu nam se pokvario i drugi MSCT uređaj, i to onaj star oko dvije i pol godine, koji se nalazi na Križinama i koji dnevno obradi 25 do 30 pacijenata”, rekao je Dolić.

Naglasio je kako se radi o izvanrednoj situaciji, ne samo zasplitsko zdravstvo, već i za hrvatsko jer je, kaže, pola hrvatske trenutno na Jadranu, a oni imaju samo dva ispravna MSCT uređaja, stara dvije i 14 godina.

Dolić kaže kako je u splitskoj bolnici sve veća navala na CT pretrage, u prvom redu onkoloških pacijenata, kojih, nažalost, ima sve više. “Neki su pacijenti prijetili, vikali, psovali i gotovo fizički nasrnuli na djelatnice Centralnog upisa, koje su na “prvoj liniji fronte” i koje su prve izložene neugodnostima. To je bilo toliko ozbiljno da smo bili prisiljeni poslati zaštitare. Potom su neki pacijenti, koji nisu mogli dobiti akutni termin, jer ih jednostavno nema, došli na Radiologiju i tamo prijetili, vikali i gotovo se fizički obračunali s djelatnicima Radiologije. Ružno je to gledati, a mi smo nemoćni”, kazao je.

Na kraju je poručio kako shvaća da je pacijentima teško i suosjeća s njima u njihovoj bolesti. “Ali, i oni nas moraju shvatiti. Radimo sve što je u našoj moći da im pomognemo i sve ih “snimimo” na vrijeme”, zaključio je Dolić.

Komentiraj