U Kazahstanu uhićeno više desetaka prosvjednika

Više desetaka protuvladinih prosvjednika uhićeno je u Kazahstanu u subotu dok je ta zemlja središnje Azije slavila “Dan prijestolnice”, blagdan koji se poklapa s rođendanom bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

U Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, prosvjednici  su se sukobili s policijom, brojnom na ulicama kako bi spriječila okupljanja.

Prosvjednici su uhićeni i u Nur-Sultanu, glavnom gradu preimenovanom po imenu bivšeg predsjednika kao i u Šimkentu koji broji milijun stanovnika na jugu zemlje, prema lokalnim medijima.

Prosjedi su organizirani na poziv Muhtara Abliazova, bivšeg bankara i ministra koji je u bijegu u Francuskoj, a postao je glavni protivnik kazaških vlasti.

Nursultan Nazarbajev dao je neočekivano ostavku u ožujku nakon tri desetljeća na vlasti i na svoje mjesto postavio Kasima-Žomarta Tokajeva koji je odmah preimenovao glavni grad po imenu svog prethodnika. Nazarbajev je međutim zadržao funkcije “nacionalnog vođe” i šefa moćnog Vijeća sigurnosti.

U ozračju nemira povezanih s usporavanjem gospodarstva, predsjedničke izbore na kojima je Tokajev u lipnju pobijedio s više od 70 posto glasova, obilježili su veliki prosvjedi i 4000 uhićenja.

Kazahstan, zemlja s 18 milijuna stanovnika, često je na udaru kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Komentiraj