HINA/ Mladen VOLARIĆ

U Karlovcu prva konferencija članica Hrvatskog filmskog saveza

Prvoj konferenciji članica Hrvatskog filmskog saveza (HFS), koja se tijekom vikenda održava u Karlovcu, cilj je da se klubovi međusobno informiraju o radu, problemima i uspjesima, te da se odredi što HFS kao krovna organizacija može i treba pružiti klubovima, a što HFS od klubova može tražiti i dobiti, rečeno je u subotu na otvorenju konferencije.

Konferenciji, koja se održava u sklopu nacionalne 47. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, odazvalo se 16 klubova, od ukupno 46 članica HFS-a i to iz Čakovca, Varaždina, Koprivnice, Križevaca, Zagreba, Pule, Karlovca, Vinkovaca, Požege i Vukovara, te će svi predstaviti svoj rad.

U ime HFS-a Marija Ratković Vidaković poželjela im je uspostavu suradnje na novim projektima i još uspješniji rad, kako onaj kreativan, tako i edukativan, s djecom i odraslima. Konferencija će se održati i sutra kada se očekuje donošenje deklaracije.

  • Što se tiče programa Revije, godišnje produkcije hrvatskih neprofesionalnih autora, ona je započela jučer prvim projekcijama filmova, s tim da je od oko 150 pristiglih filmova u konkurenciju za nagrade žiri uvrstio 25 najboljih ostvarenja, projekcije se nastavljaju i danas popodne i navečer, a sutra slijedi javno žiriranje.

Članica žirija Ana Hušman, docentica s Odsjeka za animirani film i nove medije Likovne akademije u Zagrebu, rekla je Hini da je ove godine stiglo najviše animiranih filmova, ima igranih, ponajmanje dokumentarnih filmova i eksperimentalnih, te da će svi autori koji su došli osobno moći čuti argumente članova žirija u određivanjuu pobjednika.

Naime, prvi put u 47 godina postojanja ove Revije, žiriranje će biti javno, u dvorani karlovačke Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, a na pitanje hoće li joj to predstavljati problem, Hušman je rekla da problema neće biti, tim prije što ona ima višegodišnje iskustvo u žiriranju općenito.

“Dobro je da autori čuju naše argumente, jer i mi se ne slažemo uvijek oko ocjena nekog filma, žirija, a ja osobno ću, kao i inače, paziti na zaokruženost filma, cjelovitost i hrabrost u uvođenju novih ili originalnih elemenata i očitavanja neke osobnosti kroz film”, rekla je Hušman.

Dario Lonjak, član žirija u ime karlovačkog Kino kluba, posebno je naglasio da je zajednički nazivnik svih filmova iz konkurencije za nagradu da nisu komercijalni, jer neprofesionalni autori to čine iz čiste ljubavi prema filmu, pa su koliko entuzijastični, toliko i iskreni, bez tendencija. Štoviše, ne moraju i ime nekog potencijalnog uspjeha paziti kako bi nešto trebalo izgledati. Izuzetak su možda filmovi studenata s nekoliko akademija, zato jer su ti filmovi ipak rađeni pod mentorstvom njihovih profesora, rekao je Lonjak.

Popratni je program posvećen devetoj umjetnosti – stripu.

Organizatori su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca, a partner na projektu je i karlovačka Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”.

Komentiraj