U Južnom Sudanu iz zasjede ubijeno šest humanitarnih djelatnika

Pixabay

Šest humanitarnih djelatnika ubijeno je u Južnom Sudanu, objavio je UN u nedjelju i ocijenio da se radi o najtežem napadu na humanitarce u dulje od tri godine brutalnog građanskog rata koji je izazvao glad u zemlji.

“Užasnut sam i bijesan zbog sramotnih ubojstava šestorice humanitarnih djelatnika u subotu u Južnom Sudanu”, naveo je u priopćenju Eugene Owusu, iz Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a i dodao da je “potpuno neprihvatljivo da u trenutku kada su humanitarne potrebe dosegle neviđenu razinu, budu napadnuti i ubijeni oni koji pokušavaju pomoći”.

Humanitarci su ubijeni dok su putovali iz glavnog grada Džube prema Priboru, gradu na istoku zemlje. UN nije precizirao kojoj organizaciji pripadaju žrtve, ni njihova državljanstva. Jedan humanitarni izvor je naveo da se radi o trojici Kenijaca i trojici Južnosudanaca koji su radili za lokalnu NGO i koji su putovali u konvoju od nekoliko vozila.

Njihovo terensko vozilo su na cesti zaustavile neidentificirane osobe, izvukle ih i ubile vatrenim oružjem, prema tom neimenovanom izvoru. Procjenjuje se da oko 100.00 osoba gladuje u Južnom Sudanu, a glad prijeti i oko milijuna stanovnika.

Prema podacima UN-a 6,2 milijuna Južnosudanca treba hitnu pomoć u hrani, ili polovica stanovništva.

U građanskom ratu sukobljavaju se pobornici predsjednika Salva Kiira, iz plemena Dinka i njegovog protivnika, bivšeg zamjenika predsjednika Rieka Machara iz plemena Nuer.

Vlasti sprečavaju humanitarnim organizacijama pristup u neka područja, većinom ona koje drži oporba. UN je 20. veljače proglasio glad u nekim sjevernim dijelovima Južnog Sudana.

Komentiraj