U rudniku zlata u Južnoafričkoj Republici 950 rudara u četvrtak je ostalo pod zemljom zbog nestanka električne energije nakon oluje, priopćila je kompanija vlasnica rudnika, istaknuvši kako se “čini” da su rudari živi i zdravi.

“Sinoć je oluja zahvatila pokrajinu Free State prouzročivši prekid opskrbe električnom energijom u rudniku, zbog čega jutros nismo mogli izvući rudare na površinu”, rekao je James Wellsted, glasnogovornik kompanije Sibanye-Stillwater, odgovarajući na pitanje televizijske mreže eNCA.

“Još 950 rudara treba izvući na površinu” rudnika Beatrix, blizu Welkoma, rekao je, dodajući da su spašena 64 rudara.

Rudari su ostali na dubini od 1.000 metara pod zemljom.

“Čini se da su svi zaposlenici dobro”, rekao je za AFP glasnogovornik, dodajući da se rudarima u ovom trenutku šalju hrana i voda.

Generatori koji se trebaju uključiti kod nestanka struje, ne rade, priznao je Wellsted.

Rudarski sindikat (AMCU) osudio je “nedostatak planova spašavanja u rudniku” i govorio o “veoma teškom incidentu s obzirom na velik broj” rudara koji su ostali pod zemljom.

Rudarske nesreće nisu rijetkost u Južnoafričkoj Republici koja posjeduje rudnike na najvećim dubinama u svijetu. G. 2015. u rudnicima je poginulo 77 ljudi, pokazuju podatci Južnoafričke uprave za rudnike.

Komentiraj