EPA/STRINGER

U Jemenu novi sukobi među pobunjenicima nakon propalih pregovora

Novi oružani sukobi su u petak navečer opet izbili u Sani između dvaju pokreta unutar pobunjeničkog tabora u Jemenu, nakon neuspjeha pregovora koji su počeli istog dana, rekli su svjedoci.

Treći dan zaredom u tim sukobima sudjeluju Huti, pripadnici manjinske zajednice zajdita, ogranka šijitizma, i pristaše bivšeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha koji potpuno kontroliraju jemensku prijestolnicu Sanu.

Mnogi očevidci su potvrdili da se na jugu Sane čula snažna paljba, ali zasad nema podataka o eventualnim žrtvama.

Borbe se vode i blizu rezidencije generala Tarika Saleha, nećaka bivšeg predsjednika koji je i zapovjednik snaga odanih njegovu stricu.

Dvije strane su u petak organizirale pregovore ne bi li smanjile međusobnu napetost.

No pregovori su propali i Opći narodni kongres (CPG) Ali Abdulaha Saleha i pokret Huta, poznat i kao Ansarulah, nisu se uspjeli dogovoriti.

Ta su dva pobunjenička pokreta službeno sklopila savez u rujnu 2014. kada su zauzeli Sanu i prisilili vladu na bijeg.

Huti imaju potporu Irana koji pak ne želi priznati da im pruža i najmanju vojnu pomoć.

Saleh je 2012. nakon velikih prosvjeda morao otići nakon 30-godišnje vladavine. Zamijenio ga je Abd Rabo Mansur Hadi, štićenik Saudijske Arabije.

Od ožujka 2015., kada je koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije intervenirala u Jemenu na Hadijevoj strani, vojno stanje je gotovo nepromijenjeno – tabor Huti-Saleh drži sjever zemlje, a Hadijeve snage jug.

U jemenskom sukobu je poginulo više od 8.750 ljudi, među kojima velik broj civila, a UN ocjenjuje da je prouzročio “najgoru humanitarnu krizu na planetu”. Usto, više od 2.000 ljudi je umrlo od kolere.

Komentiraj