U jeku prijepora oko obuke ukrajinskih vojnika, pročitajte gdje se sve nalaze hrvatski vojnici u vojnim misijama

Brojni pripadnici Hrvatske vojske već godinama sudjeluju u međunarodnim misijama diljem svijeta, no bitka se sada vodi o dolasku ukrajinskih vojnika u RH. Danima se već raspravlja o prijedlogu Vlade, o kojem Sabor tek treba glasovati, ako se Hrvatska pridruži misi Europske unije koja uključuje obuku ukrajinskih vojnika u kojoj će sudjelovati maksimalno 80 hrvatskih vojnika, neki u zapovjedništvu, drugi pak u samoj obuci.

S druge pak strane tportal je dobio informaciju o raznim međunarodnim operacijama i aktivnostima hrvatskih vojnika u kojima trenutno aktivno sudjeluju 242 pripadnika Oružanih snaga.

Njih 148 se nalazi u snagama KFOR-a na Kosovu. Radi se o 38. kontingentu koji je na Kosovo otišao prije desetak dana, kada su ih zbog narušenih odnosa između Vlade i Pantovčaka dva puta ispraćali, jednom ministar obrane Mario Banožić, a nekoliko sati kasnije i predsjednik Zoran Milanović.

U sklopu NATO-ve misije Ojačane prednje prisutnosti eFPBG – POL u Poljskoj se nalaze četiri pripadnika Oružanih snaga, oni su 10. kontingent hrvatskih vojnika, a prvi su u Poljsku otišli prije pet godina.

Tijekom ljeta prvi kontingent hrvatskih vojnika otišao je u Mađarsku kako bi sudjelovali u NATO aktivnosti Ojačane budnosti eVABG – HUN. U susjednoj državi trenutno ih se nalazi 61, a i njih se dva puta ispraćalo.

Sedam pripadnika Oružanih snaga nalazi se u Iraku u sklopu NATO-ve misije NMI. Radi se o obučnoj misiji koja je uspostavljena 2019., a u Iraku se trenutno nalazi 8. kontingent hrvatskih vojnika. Hrvatski časnici i dočasnici u toj misiji obnašaju dužnosti savjetnika, obučavatelja i mentora te potporne dužnosti.

Protuminski ronioci Flote Hrvatske ratne mornarice nalaze se u NATO-voj misiji Stalne NATO-ve skupine protuminskih snaga 2 u Italiji. Radi se o 5. kontingentu s četiri pripadnika Hrvatske vojske. NATO-vi brodovi koji sudjeluju u sklopu ove misije u kolovozu su posjetili HRM i Dubrovnik.

Osim u NATO-vim aktivnostima, pripadnici Hrvatske vojske aktivni su u UN-ovim operacijama potpore miru. Tako se u operaciji potpore miru u Indiji i Pakistanu – UNMOGIP trenutno nalazi devet pripadnika HV-a, u operaciji MINURSO u Zapadnoj Sahari nalazi se pet pripadnika dok je jedan pripadnik Oružanih snaga u UN-ovoj mirovnoj operaciji u Libanonu.

Komentiraj