U izboru za Miss Hrvatske 1996. s Renatom Sabom bile su i Sabina Glasovac i Karolina Vidović, koje je sada osuđuju

Šefica Državnih nekretnina Renata Sabo natjecala se u završnici Izbora za Miss Hrvatske 1996., ali ne kao Miss Slavonije kako su to do sada prenosili mediji, već je pravo na ulazak u polufinale i finale ovog natjecanja stekla kao prva pratilja tada izabrane Miss Slavonije i Baranje Ane Marije Tropšek. No izbori za prvu ljepoticu Hrvatske nisu priča samo Renate Sabo. Naime, iste su se godine za ovu titulu, manje ili više uspješno, borile danas poznate političarke i saborske zastupnice Sabina Glasovac i Karolina Vidović Krišto. Istražujući Renatu Sabo Nacional je to doznao iz tjednika Studio koji je 1996. pratio događanja vezana uz ove izbore, a isto su za Nacional potvrdile i zastupnice.

Natjecanje za Izbor za Miss Hrvatske odvijalo se u tri kruga – regionalno prednatjecanje, polufinale i finale, a u finale su ulazile i tri predstavnice iz dijaspore. U srpnju 1996., na prednatjecanju koje je održano u Požegi, titulu najljepše djevojke Slavonije i Baranje osvojila je Ana Marija Tropšek iz Nuštra. Za prvu pratilju izabrana je Renata Sabo iz Slatine, a druga pratilja postala je Našičanka Sabina Glasovac. Osim prvoplasirane, i pratilje su ostvarile pravo na daljnje natjecanje. “Dok se Renata, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, nije nadala tako dobru rezultatu, Sabina nije skrivala svoju uvjerenost u plasman među tri najljepše djevojke”, pisao je Studio 19. srpnja i to potkrijepio izjavom Sabine Glasovac: “Vrlo sam samouvjerena i vjerovala sam da ću uspjeti izboriti pravo daljeg natjecanja. Da nisam vjerovala u uspjeh, ne bih se uopće prijavila na natjecanje. Vjerujem da sve tri imamo dobre izglede za plasman na finalno natjecanje.”

Šefica Državnih nekretnina Renata Sabo natjecala se u završnici Izbora za Miss Hrvatske 1996. kao prva pratilja Miss Slavonije i Baranje, a tekst u Studiju pisao je Berislav Jelinić, danas glavni urednik Nacionala. FOTO: Screenshot/Studio

Polufinalno natjecanje za Miss Hrvatske 1996. održano je u kolovozu u Umagu gdje su se za prolaz u finale izborile Ana Marija Tropšek i Renata Sabo, ali ne i Sabina Glasovac te je ona ispala iz daljnjeg nadmetanja. U finale, kao jedna od tri najljepših djevojaka iz dijaspore ušla je i Karolina Vidović, koja je tada živjela u Münchenu.

Danas nezavisna zastupnica u Saboru Karolina Vidović Krišto za Nacional govori da se Renate Sabo iz tog vremena uopće ne sjeća. Štoviše, kako je naglasila, do upita Nacionala njeno ime nije povezivala s osobom koju je nekad poznavala. No za lik i djelo sadašnje Renate Sabo i niz afera koju potresaju tvrtku kojoj je na čelu, Karolina Vidović Krišto kaže: “Moj komentar vezan uz upravljanje državnom imovinom je identičan kao i komentar o načinu funkcioniranja Plenkovićeve vlade. A zajednički nazivnik im je – vlak bez voznog reda i korupcija. Kao što vlada nema strategiju, tako se i upravljanje državnom imovinom provodi bez strategije te koruptivnim načinom, a sve na štetu hrvatskih građana. U svakom iole funkcionirajućem sustavu, svi bi akteri morali podnijeti ostavke kada bi se saznalo da netko ne plaća račune za najam, a da tvrtka Državne nekretnine takvo stanje tolerira. Ukratko, stanje u toj tvrtki možemo nazvati otvorenom korupcijom.”

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac natjecala se 1996. za prolaz u finale izbora za Miss Hrvatske s Anom Marijom Tropšek i Renatom Sabo za koju smatra da na čelu Državnih nekretnina radi ‘lošu priču za Hrvatsku’. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO, Screenshot/Studio

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac sjeća se Renate Sabo iz vremena Izbora za Miss Hrvatske, ali, kako navodi za Nacional, vrlo površno. “Vidjela sam je možda dva puta i bila je pristojna mlada djevojka koja ni po čemu nije odskakala. Ni tada, a ni kasnije nisam s njom ostvarila nikakav posebni kontakt. Nisam znala ni gdje je bila, ni što je sve od tada radila. Prepoznala sam je kad sam vidjela da je imenovana na čelno mjesto Državnih nekretnina. U međuvremenu sam je potpuno zaboravila i više od dvadeset godina nisam ništa o njoj čula, tako da sam se iznenadila da ponovno vidim nekog koga sam davno upoznala, a tko se sad pojavio u nekoj branši kojom se i sama posredno ili neposredno danas bavim.”

Kad je riječ o aferama koje je razotkrio Nacional i ulozi i ponašanju Renate Sabo u zataškavanju raznih malverzacija i pogodovanju s državnim stanovima i ostalim državnim nekretninama, Sabina Glasovac je naglasila da se tu radi o jednoj vrlo lošoj priči za Hrvatsku. “Nažalost, u Hrvatskoj je HDZ uspostavio takav model upravljanja u kojem postoje ‘jednakiji od drugih’, gdje govorimo o pravima koja politički privilegirane i podobne osobe imaju te razornim posljedicama koje one takvim ponašanjem našem društvu čine. Državnom imovinom raspolaže se na nakaradni način, bez ikakvog reda i sustavnog pristupa. Ne postoji javan i transparentan registar državne imovine kao ni javan i transparentan način njenog korištenja.

U finale izbora za Miss Hrvatske 1996. kao jedna od triju najljepših djevojaka iz dijaspore ušla je i Karolina Vidović, koja je tada živjela u Münchenu, a danas oštro kritizira Renatu Sabo. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL, Screenshot/Studio

Zvuči nevjerojatno, ali ne postoji čak ni pravna osnova za dodjelu državnih stanova na korištenje, uredba o tome je ukinuta, tako da je kaos potpun. Sve je to odličan preduvjet za lov u mutnom, bespravno korištenje i pljačku, što je tužno za Hrvatsku, a štetno za sve njene građane, o čijoj se zapravo imovini radi. Urgentna obnova stana Zvonimira Frka-Petešića, šefa kabineta Andreja Plenkovića, a kakvu sreću nemaju ostali građani stradali u potresu, potpuna je sramota za naše društvo i na simboličnoj razini pokazuje kako HDZ brine o građanima, a kako o svojim dužnosnicima. Sramotno je i to što jedan dužnosnik, uz prostor za koji je sporno može li mu uopće biti dodijeljen, još dobije i dodatne prostore u najstrožem centru grada poput garaže za knjige. Isto vrijedi i za ministra obrane Marija Banožića, s tim da se u njegovu slučaju radi o osobi koja se nikako nije smjela naći na jednom ovako odgovornom mjestu.”

Nacional je također razotkrio kako Renata Sabo svakodnevno sjedi u sudnici na Općinskom radnom sudu u Zagrebu i kontrolira svoje zaposlenike dok svjedoče na suđenju u kojem zviždačica Maja Đerek osporava zakonitost svog otkaza. Od početka tog postupka održana su tek dva pripremna ročišta, a glavna rasprava započela je 19. i 20. listopada 2021. i bila je otvorena za javnost. Međutim, detalje te farse više nije moguće pratiti zato što je sutkinja nakon objave intervjua Maje Đerek u Nacionalu suđenje zatvorila za javnost. “Ne mogu niti želim prejudicirati ishod bilo kojeg sudskog procesa”, kazala je Sabina Glasovac, ali je naglasila: “Ako je točno da osoba koja je na čelu Državnih nekretnina, a tamo sigurno ima puno posla, većinu svog radnog vremena provodi u sudnici ne bi li svojim prisustvom utjecala za iskaze svojih zaposlenika kako je to zamislio državni vrh ili netko tko je njoj neposredno nadređen, onda je to zaista skandalozno”, upozorila je Sabina Glasovac.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner