U Italiji više od 200 tisuća zaraženih

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji u utorak je prešao 200 tisuća, dok je broj preminulih narastao za 382, na 27.359 slučajeva.

Sveukupno je zaraženo 201.505 ljudi, što je rast od 1,05 posto u odnosu na dan prije, objavila je talijanska civilna zaštita.

Pao je broj pacijenata na intenzivnoj njezi, za 93 na 1.863, kao i broj aktivnih slučajeva koji se smanjio za 608, na 105.205 slučajeva.

Italija je jedna od najpogođenijih država koronavirusom. Jedino Sjedinjene Države broje više mrtvih, a samo SAD i Španjolska više zaraza.

No širenje virusa u Italiji usporava od kraja ožujka, a vlada je objavila da će od 4. svibnja krenuti s ublažavanjem restriktivnih mjera.

„Poduzeli smo neke male korake naprijed. Za neke to nije dovoljno, no ne možemo više u ovom trenutku“, rekao je premijer Giuseppe Conte tijekom posjeta provinciji Lodi, jednoj od lokacija gdje se virus pojavio u Italiji.

Conte je odgovarao na nezadovoljstvo dijela građana oko planova vlade za otvaranje države koje smatraju nejasnima i nedovoljnima.

Talijanski premijer dodao je kako vlada poduzima „kalkulirani rizik“ time što će idući ponedjeljak dopustiti povratak na posao za oko 4,5 milijuna ljudi, no da je preriskantno u ovom trenutku otvoriti i škole.

Početkom idućeg mjeseca će se ublažiti i mjere izolacije, pa će ljudima biti dopušteno da u većoj mjeri vježbaju izvan kuće, posjećuju rodbinu i svoje partnere.

Komentiraj